Românii care nu se vor supune obligativității de a purta mască de protecție în spațiile publice închise, pot fi sancționați contravențional. Oamenii s-au întrebat până la ce sume ajung amenzile și cine le poate aplica, iar reprezentanții Poliției Române au oferit răspunsurile.
În perioada stării de alertă, care a intrat în vigoare din data de 18 mai 2020, în România este obligatoriu să purtăm masca de protecție în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise. Există și situații în care se poate face excepție de la această regulă, care sunt prevăzute în Ordinului nr. 874/81/2020. Copiii cu vârste mai mici de 5 ani, persoanele care suferă de boli respiratorii sau prezentatorii TV, în anumite condiții, sunt câteva dintre persoanele ce pot invoca aceste excepții, potrivit Libertatea.ro.
Însă majoritatea oamenilor va trebui să se supună legii, care prevede sancțiuni pentru nerespectarea regulilor de prevenire a răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2.
Cu ce sume sunt sancționați cei care nu respectă regula privind obligativitatea purtării măştii de protecţie?
Reprezentanții Poliției Române au explicat faptul că persoanele care nu respectă obligația de a purta mască de protecție în spațiile publice închise pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr. 396 din 15 mai 2020), raportat la art. 65 lit. h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții”.
„Se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2.500 de lei, în situația în care nu sunt respectate prevederile Ordinului privind instituirea obligativității purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.”
Cine aplică sancțiuni?
Potrivit Poliției Române, cei care pot face constatarea contravențiilor și pot aplica sancțiunii sunt agenții și ofițerii de poliție, subofițerii și ofițerii de jandarmi, polițiștii locali, potrivit prevederilor legale.