Potrivit Societății Române de Medicină Estetică şi Dermatologie Cosmetică şi Chirurgicală, cancerul de piele este, însă, perfect tratabil, detectat precoce prin controlul periodic al pielii.
Societatea Română de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală (SRMEDCC) atrage atenția asupra faptului că în 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienții au şanse de supravieţuire de maximum 5 ani de la depistarea afecţiunii. Aceasta se întamplă pentru că, în comparație cu alte țări, în România medicii dermatologi descoperă tardiv tumora, când șansele de supraviețuire a pacientului sunt minime. Principala cauză a prezentării tardive la medic este reprezentată de lipsa de informare a populaţiei asupra necesităţii vizitei medicale periodice.
Riscul de melanom creşte în fiecare an, din cauza expunerii necontrolate la soare
Riscul de melanom a crescut an de an, cu 3% la populația albă, din 1992 până în 2011, conform raportului Cancer Facts & Figures. Mai mult, în România, în numai 25 de ani, din 1983 până în 2008, incidența a crescut de la 1,2 cazuri la 100.000 de locuitori la 4,6 cazuri la 100.000 de locuitori. Principala cauză a creşterii acestui risc este reprezentată de expunerea îndelungată la soare și/sau la ultraviolete artificiale (cabine de bronzat).
“Cancerul de piele este perfect tratabil, detectat precoce prin controlul periodic al pielii și prin verificarea dermatoscopică a alunițelor la risc, cel puțin o dată pe an. În ceea ce privește categoriile de populație cel mai predispuse la această afecțiune, persoanele cu piele deschisă, cu alunițe numeroase sau cu alunițe atipice, persoanele care au suferit arsuri solare până la vârsta de 18 ani, persoanele care au avut cancere de piele în familie, precum și persoanele care stau neprotejate la soare prin natura profesiei sau petrec multe ore în aer liber prezintă un risc mai mare de melanom.”, declară dr. Mihaela Leventer, președinte al SRMEDCC.
Depistarea precoce, într-o fază incipientă, este deocamdată singura modalitate de a creşte șansele de vindecare a melanomului. Șansa de supraviețuire în melanoamele incipiente este de 98% „Dacă îl puteți descoperi îl puteți opri” spune Skin Cancer Foundation. Orice modificări de culoare, textură, volum sau suprafață ale unei alunițe pot indica apariția unei forme de cancer de piele. De aceea, medicii dermatologi ai SRMEDCC recomandă verificarea periodică a alunițelor. Investigația este nedureroasă, non-invazivă și constă în:
– fotografierea aspectului aluniței din interiorul pielii cu ajutorul unui dermatoscop – stocarea datelor în computer – calcularea unui scor de risc – compararea aspectului la controlul periodic – realizarea unei hărți dermatoscopice
“Melanomul malign reprezintă o problemă majora de sănătate publică. Identificarea factorilor de risc și depistarea acestei tumori în faze incipiente reprezintă cele mai eficiente mijloace de a reduce mortalitatea prin melanom. De altfel, utilitatea acestor măsuri a fost demonstrată în cazul populației din Australia – țară cu expunere la soare foarte mare și cu o populație cu un fototip vulnerabil la acțiunea ultravioletelor. Deși numărul de cazuri de melanom în Australia este foarte mare, prin depistare și tratament chirurgical precoce, mortalitatea prin melanom în această țară a început să scadă”, spune Conf. Dr. Cătălin Popescu, medic în cadrul Spitalului Colentina din București.
Vârsta medie de diagnostic a melanomului malign este de 45-55 ani, însă acest tip de cancer afectează în mare măsură și adolescenții, din cauza cauza arsurilor solare sezoniere si a expunerii la solar.