Raport ONU: Omenirea se va confrunta cu evenimente meteo extreme fără precedent

.

Potrivit raportului efectuat de experții ONU, denumit „cod roșu pentru umanitate”, omenirea se va confrunta cu „evenimente meteo extreme fără precedent în istorie”.

ONU a publicat prima parte a raportului cu privirile la schimbările climatice, iar veștile sunt cât se poate de îngrijorătoare. Experții atrag atenția că ultimii cinci ani au fost cei mai calzi din 1850, iar încălzirea globală va genera fenomene meteo extreme „fără precedent în evidența istorică”. De asemenea, aceștia au mai raportat faptul că nivelurile de gaze cu efect de seră din atmosferă sunt suficient de ridicate pentru a afecta clima timp de decenii, dacă nu chiar de secole.

„Alarmele sunt asurzitoare”, a spus secretarul general al ONU, António Guterres într-un comunicat, potrivit Digi24.

Acest raport trebuie să însemne finalul epocii cărbunelui și a combustibililor fosili, înainte ca acestea să ne distrugă planeta, a mai declarat acesta.

Citește și: Lidia Buble are un nou iubit? Ce imagini a publicat solista pe Instagram

Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au terminat de decorat camera fiului lor. „M-am topit”

Dieta cu care Cristina Șișcanu a slăbit 20 de kilograme

Fotografie rară cu Victor Slav și cu iubita lui, Selina. „Nu am vrut să ieșim în evidență”

ONU a anunțat cum va influența lumea încălzirea globală

În raport, aceștia au punctat principalele probleme de mediu, dar și cum va fi afectată lumea în viitor din cauza schimbărilor climatice.

Temperatura globală a fost cu 1,09 grade Celsius mai mare în deceniul dintre 2011-2020 decât între 1850-1900, se arată în raport. Rata recentă de creștere a nivelului mării aproape s-a triplat comparativ cu 1901-1971, iar principala cauză a retragerii globale a ghețarilor din anii 1990 și a scăderii gheții marine arctice o reprezintă „foarte probabil” influența umană, în proporție de 90%.

Toate aceste schimbări climatologice vor duce până în 2040, la o temperatura medie globală mai mare cu 1,5 grade Celsius față de anii 1850-1900. Arctica va fi probabil lipsită de gheață în septembrie cel puțin o dată înainte de anul 2050, în toate scenariile evaluate.

De asemenea, incendiile se vor înmulți peste tot în lume, iar evenimentele extreme ale nivelului mării care au avut loc o dată pe secol în istoria recentă vor avea loc cel puțin anual în mai mult de jumătate din amplasamentele de mareometrie până în 2100.

Următoarele două părți ale raportului IPCC vor fi lansate în 2022. 

Vezi şi ce este lapovița și cum se formează!

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton