Raed Arafat și Nelu Tătaru au explicat de ce se redeschid bisericile, dar nu și teatrele

.
Raed Arafat și Nelu Tătaru au explicat motivul pentru care Guvernul a decis reluarea slujbelor în interiorul bisericilor în prezența credincioșilor, dar nu a acceptat redeschiderea teatrelor.

Premierul Ludovic Orban a anunțat că printre cele mai noi măsuri de relaxare adoptate de Guvern se numără și reluarea slujbelor în interiorul bisericilor, la care pot participa enoriașii, dar cu respectarea unor reguli sanitare stricte. Această decizie a stârnit nemulțumiri în rândul celor care așteptau ca în noua etapă de relaxare să se numere și redeschiderea teatrelor.

Nelu Tătaru a explicat de ce redeschid bisericile, dar nu și teatrele

Ministrul Sănătății a declarat că în cazul bisericilor, apariția unui eventual focar este mai ușor de depistat și de administrat. Acesta a explicat faptul că lăcașurile de cult deservesc o comunitate aflată într-o arie teritorială restrânsă, cum ar fi un cartier, în timp ce în cazul teatrelor se pot aduna oameni din diverse zone ale orașului, potrivit digi24.

„Biserica este a cartierului, la o sală de teatru vin din tot orașul. Existând o transmitere comunitară, putem aduce și ne putem întoarce înapoi în oraș din acea incintă, care este teatrul”, a spus Nelu Tătaru.

În ceea ce privește slujbele, reprezentanții bisericilor trebuie să se asigure că sunt respectate regulile de igienă. Aceștia trebuie să permită intrarea unui număr de credincioși raportat la capacitatea bisericii, pentru a menține distanțarea fizică.

În teatre, suprafața sălilor este mai mare, iar spațiu foarte închis: „Aerajul și în general tot ce înseamnă ventilarea aerului se face mai greu decât în exterior. Medical vorbind, gestionăm o cameră închisă. Într-o biserică, fiind o capacitate mai mică, păstrând acea distanțare, lumea intră și la un moment dat iese. (…) În gestionarea teatrelor este un pic mai greu. Un prim pas, la relaxarea din 1 iunie, a fost momentul în care s-au putut relua repetițiile”, a spus Nelu Tătaru.

Citește și: Guvernul a prelungit starea de alertă. Ce restricții rămân și ce măsuri de relaxare vor fi luate

Teatrele ar putea fi redeschise de la 1 iulie

În funcție de situația epidemiologică de pe teritoriul României în perioada 15 iunie – 1 iulie, există posibilitatea ca redeschiderea teatrelor să se facă în următoarea etapă în care vor fi luate măsuri de relaxare. Tot atunci ar putea fi deschise și restaurantale: „Avem o serie de măsuri pe care le putem gestiona în acest moment, nu putem gestiona mai multe”, a explicat ministrul.

„Am început cu relaxările în care riscurile sunt mai mici și le putem gestiona, avem contramăsuri. În momentul în care vedem că avem transmitere comunitară care se accentuează, atunci vom interveni și cu contramăsuri și poate vom restricționa și alte lucruri”, a mai spus Nelu Tătaru.

Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

Raed Arafat, despre măsurile de relaxare

Întrebat de ce nu s-a luat decizia de a se redeschide teatrele şi restaurantele, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a subliniat faptul că nu se pot lua toate măsurile de relaxare în același timp pentru că ar exista “un număr mult mai mare de oameni expuşi unui risc”, potrivit știrileprotv.ro.

“Noi am zis un lucru şi vreau să-l subliniez – nu putem relaxa totul deodată, lăsând la o parte dezbaterile, pentru că toată lumea doreşte totul să fie relaxat. Este imposibil acest lucru, pentru că asta înseamnă să vii să spui că, gata, ne întoarcem la normalitate, ca înaintea virusului. Haideţi să vedem şi alte ţări şi ţări care au avut probleme mari, dacă ele au luat astfel de măsuri, toată lumea ia măsurile treptat şi iau măsurile cu perioada de observare de 14 zile. Unii au început mai devreme decât noi, alţii încă nu au început tot ce am început noi”, a explicat Arafat.

“Poate că e logic să spui: de ce nu asta, de ce nu asta, dacă începe acolo, de ce nu poate să înceapă şi dincolo. Pentru că asta înseamnă un număr mult mai mare de oameni expuşi unui risc, pentru că nimeni nu poate garanta un risc zero la oricare din măsurile de relaxare pe care noi le dăm. Risc zero nu există, aşa că e normal să le facem treptat, ce nu se relaxează acum se relaxează în următoarea perioadă”, a adăugat şeful DSU.

Totodată, Raed Arafat a ținut să precizeze că respectarea măsurilor de siguranță crește șansele de a ridica restricții în perioada următoare. Acesta a mai spus că „există semne că situaţia poate oricând să se deterioreze”, motiv pentru care s-a decis prelungirea stării de alertă. În cazul în care oamenii nu poartă măști, nu păstrează distanța fizică sau nu se face triajul la intrarea în spațiile închise, nu se va putea păstra un control al situației. În acest caz, este posibil să se ia din nou măsuri de restricționare.

Sursă foto: Hepta.ro

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton