Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a vorbit despre modul în care ne vom trăi viața după data de 15 mai, odată cu posibila relaxare a măsurilor care asigură prevenirea răspândirii coronavirusului.
Potrivit secretarului de stat, aceste măsuri sunt încă în analiză, unele putând fi modificate.
După cum a anunțat și președintele Kalus Iohannis, purtarea măștilor de protecție după data de 15 mai va deveni obligatorie. Așadar, Arafat a ținut să reamintească oamenilor acest aspect.
„Când ieșim din casă, nimic nu mai este ca înainte. Dacă folosim transportul public, trebuie să avem masca la noi. Va trebui să ne obișnuim să avem masca la noi în transport public, la metrou. Purtarea măștii va trebui să devină o condiție ca să putem urca în metrou, în tramviae sau autobuze. Legal, conducătorul auto trebuie să se uite, să verifice dacă ai sau nu masca, în toate mijloacele de transport aglomerate. Și la supermarket, probabil se vor gândi să dea măști clienților care nu au, dacă vor să intre pentru cumpărături”, a subliniat Raed Arafat.
Potrivit lui Raed Arafat, sunt trei tipuri de măști care pot fi folosite: masca de bumbac, masca chirurgicală și masca de tip FFP2.
„Dacă alegi masca de bumbac, cea care nu este medicală, trebuie să ai la tine două sau trei bucăți. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi. Dar nu este ca o mască medicală FFP2, care se schimbă cam la 4 ore. Dacă strănuți în mască, trebuie să o schimbi. Sper că prețul lor va scădea la cel care a fost înainte. Nu mai suntem obligatoriu dependenți de alții, se produc deja și la noi”, a adăugat secretarul de stat, pentru Digi24.
Raed Arafat a mai vorbit și despre alte măsuri de relaxare a traficului precum programul defazat, lucrul de acasă unde este posibil sau ture de două săptămâni, acolo unde se poate.
„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, în ture, după un alt program. Și să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu. Să ajungem să ne obișnuim ca cineva o să ne ia temperatura – e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar de stat. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a adăgat Arafat.