Tot mai multe state sunt nevoite să apeleze carantină pentru a stopa creșterea alaramntă a numărului de cazuri noi de COVID-19. Hans Kluge, directorul OMS pentru Europa spune însă că această măsură dură ar putea evitată.
Țările europene se confruntă cu un număr tot mai mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, iar sistemele sanitare sunt copleșite. Guvernele din mai multe state au apelat deja la carantină parțială sau chiar totală pentru a limita răspândirea noului coronavirus.
Măsura prin care ar putea fi evitată carantina în regiunile afectate de COVID-19
Directorul regional al OMS (Organizația Mondială a Sănătății) pentru Europa, Hans Kluge este însă de părere că această „soluție de ultimă instanță” nu ar trebui folosită dacă 95% dintre oameni ar purta mască, în loc de procentul actual de 60%. Oficialul a punctat totuși faptul că pe lângă purtarea măștii este nevoie și de respectarea celorlalte măsuri de siguranță, cum ar fi distanțarea socială sau igienizarea mâinilor.
Acesta a a menționat faptul că restricțiile impuse de autorități s-au arătat eficiente în țări grav afectate de COVID-19, precum Marea Britanie, Franța și Spania. Acestea au redus numărul de cazuri săptămânale de COVID-19 în Europa, de la 2 milioane la 1,8 milioane.
Directorul OMS pentru Europa a mai spus că măsura carantinării necesită suport economic din partea statului, duce la pierderi de locuri de muncă, perturbarea serviciilor de sănătate și provoacă daune colaterale în ceea ce privește afecțiunile mentale, abuzul de substanțe și violența domestică, potrivit Digi24.
„Știm că vaccinul va veni prea târziu pentru acestă iarnă, așa că trebuie să fim uniți și să implementăm măsurile pe termen lung care știm că funcționează”, a transmis Kluge, care a avertizat și asupra „impactului negativ” în cazul ridicării bruște a restricțiilor.