Guvernul a prelungit starea de alertă. Ce restricții rămân și ce măsuri de relaxare vor fi luate

.
Guvernul a hotărât să prelungească starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie 2020. Premierul Ludovic Orban a anunțat că Hotărârea a fost adoptată „în unanimitate” în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Măsurile luate în Hotărârea de Guvern vor putea fi aplicate după publicarea în Monitorul Oficial, dar înainte de asta trebuie supuse votului din Parlament. În document se arată faptul că deciziile guvernanților au fost luate în baza situației epidemiologice de pe teritoriul României și a analizei factorilor de risc. Aceștia au luat în considerare „persistența unui număr crescut de persoane infectate”, dar și faptul că zilnic se înregistrează noi cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19.

Măsuri de relaxare propuse de Guvern

Ludovic Orban a anunțat că printre măsurile de relaxare aprobate de Guvern se numără reluarea slujbelor în biserici cu prezența enoriașilor și reluarea activităților jocurilor de noroc, dacă vor fi respectate măsurile sanitare.

Rămân în continuare deschise muzeele, bibliotecile, librăriile, iar evenimentele în aer liber sunt permise, atâta vreme cât sunt respectate regulile. De asemenea, vor fi permise organizarea și desfășurarea în aer liber a concertelor, spectacolelor, festivalurilor publice și private sau alte evenimente culturale, dar numai cu participarea a cel mult 500 de persoane. Spectatorii vor trebui sa aibă locuri pe scaune, aflate la o distanță de minimum 2 metri, și vor fi nevoiți să poarte mască de protecție.

La evenimentele private în spații închise se va permite participarea a maxim 20 de persoane. La cele în spaţii deschise va fi posibilă participarea unui număr maxim de 50 persoane.

Numărul celor care nu locuiesc împreună, dar vor să participe la activități recreative și sportive în aer liber, s-a mărit la 6 persoane.

Guvernul este de acord și cu deschiderea grădinițelor, creșelor, after-school-urilor, a plajelor, a unităților de tratament balnear, a unităților de cazare, a piscinelor exterioare, a sălilor de fitness, cu respectarea măsurilor de siguranță impuse.

Citește și:  Nelu Tătaru: Romania a intrat în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID-19

Nelu Tătaru, despre condițiile în care se vor lua noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

Restricții care rămân și după 17 iunie 2020

Printre restricțiile ce vor rămâne în vigoare în următoarea etapă a stării de alertă se numără obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice închise, cum ar mijloacele de transport în comun, magazinele sau locurile de muncă. Va exista în continuare obligația de a sta în carantină/ izolare la întoarcerea în România din țările grav afectate. Și cei care se întorc din țări cu un număr mic de cazuri, cum ar fi Austria, Elveția, Grecia, Germania, Ungaria, Cehia, Norvegia, Bulgaria, au această obligație dacă durata șederii lor pe aceste teritorii a depășit 14 zile.

Se interzic în continuare protestele, mitingurile, procesiunile în spații deschise, precum și activitățile culturale, științifice, artistice sau sportive în spații închise, cu câteva excepții. La evenimentele private în spațiile închise nu au voie mai mult de 20 de persoane, iar la cele în aer liber mai mult de 50 de persoane, cu respectarea regulilor de distanțare. Sunt, de asemenea, interzise grupările mai mari de șase persoane pe stradă, dacă nu fac parte din aceeași familie.

Rămân închise restaurantele, cafenelele, locurile de joacă din mall-uri, cinematografele.

Vor rămâne suspendate zborurile către țări precum Belgia, Franța, Italia, Marea Britanie, Spania, SUA, Turcia.

Sursă foto: Hepta.ro

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton