De ce sunt atât de multe cazuri de COVID-19 în România? Părerea experților

.
România înregistrează un nou record al cazurilor noi de COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.112 cazuri noi, din cele 41.275 confirmate de la începutul pandemiei. Care este cauza acestei creșteri dramatice.

De când au fost introduse măsurile de relaxare, România s-a confruntat cu o creștere tot mai mare de cazuri noi de COVID-19. Au fost înregistrate peste 1.000 de persoane infectate pe zi, un număr record pentru țara noastră de la începutul pandemiei. Crește, de asemenea, și numărul persoanelor decedate, precum și cel al pacienților care au nevoie de îngrijiri în secțiile ATI ale spitalelor.

Citește online gratuit numărul de iulie al revistei Unica

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, a explicat pentru Libertatea cum s-a ajuns la acest al doilea val al pandemiei, mult mai agresiv decât primul, și de ce, spre deosebire de celelalte țări, la noi etapa de relaxare a dus la o creștere atât de mare de cazuri noi de COVID-19.

Evident, se testează mult mai mult decât se testa în primăvară şi atunci creşte şi numărul de cazuri. În acelaşi timp, bazinul de testare este mult mai diluat decât era în primăvară, se face o testare sub formă de screening, care ar fi trebuit să scadă proporţia celor pozitivi din cei testaţi şi, cu toate acestea, procentul persoanelor testate pozitiv din numărul total de persoane testate continuă să fie mare. Din păcate, din motive probabil politice, autorităţile nu reacţionează în acest moment cum ar trebui să reacţioneze. Creşterea este evidentă, pe orice indicatori ne uităm. Avem cel mai mare număr de pacienţi cu COVID internaţi la ATI, de la începutul pandemieia explicat expertul.

Ca să fac o comparaţie, ne-a luat foc o cameră din casă şi am adus 10 maşini de pompieri. Iar acum, când ne-a luat foc întreg etajul, încercăm să stingem focul cu o singură găleată”, a mai spus el.

Cum se poate limita răspândirea noului coronavirus în România

Expertul este de părere că din acest moment, pentru a limita răspândirea noului coronavirus, autoritățile ar trebui să ia măsuri de recarantinare, de reintroducere a restricţiilor regionale”, pentru că o nouă stare de urgență ar lovi şi mai mult în sănătatea economiei.

Pandemia este un maraton, nu este un sprint. Pentru a găsi acest echilibru între sănătatea publică şi cea economică, trebuie aplicate măsuri mai finea precizat acesta.

Citește și: Coronavirus în România. Bilanțul oficial: 41.275 de infectați, 2126 decese

Vlad Mixich spune că prin respectarea măsurilor în primăvară, autoritățile „au primit timpul necesar, de la noi toţi, să se pregătească pentru a aplica astfel de măsuri”, cum ar fi „suplimentarea considerabilă a numărului de paturi de terapie intensivă, capabile să primească pacienţi cu COVID, inclusiv personalul necesar” sau „punerea la punct a mecanismelor de supraveghere şi testare rapidă.”

„Dar autorităţile trebuie să-şi asume curajul de-a face ceea ce este bine pentru societate, chiar dacă asta poate să fie contra interesului politic personal sau de partid. Este, de altfel, testul etern, la care până acum politicianul român a tot picat”, a mai declarat Mixich, potrivit Libertatea.ro.

Sursă foto: Shutterstock.com

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton