De ce fac tinerii forme mai grave de COVID-19 și ajung să moară mai repede

.

În România, în ultimele zile, numărul persoanelor decedate din cauza infectării cu SARS-CoV-2 și numărul persoanelor cu o forme grave de COVID-19 care se află internați la terapie intensivă a crescut îngrijorător. Din nefericire, boala face din ce în ce mai multe victime în rândul tinerilor și a copiilor.

Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății și medicii români spun că, în rândul persoanelor de vârste fragede, răspunsul imunitar al organismului în fața noului coronavirus este atât de puternic încât se ajunge la distrugerea prorpiilor țesuturi. Practic, în incercarea de a stopa înmulțirea și răspândirea virusului, organismul se autodistruge. Iar sistemul imunitar al copiilor se manifestă într-un mod mai vulcanic față de cel al adulților. Așa se și explică creșterea ratei de deces din cauza COVID-19 în rândul copiilor și a tinerilor.

Citește gratuit ediția de septembrie a revistei Unica. O găsești AICI

„Răspunsul imunitar e atât de puternic încât distruge propriile ţesuturi. Asta se întâmplă în special la orgsnimele tinere care răspund vulcanic. Am avut decese la 27 de ani şi la 40 de ani, fără nicun fel de comorbiditate, care se produce în câteva zile. De asta noi am spus toată vara că, indiferent de vârstă, trebuie respectate măsurile de protecţie. Tânărul face disfuncţie cardio-respiratorie”, a explicat Dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, potrivit stiriprotv.ro.

Cu toate că nu există niciun test care să aprecieze o posibilă reacţie exagerată a sistemului imunitar în fata infecţiei cu SARS-CoV-2, medicii le recomandă tinerilor să urmărească prin analize nivelul vitaminei D în sânge deoarece această vitamină are o legătură directă cu modul de funcționare al sistemului imunitar.

Citeşte şi: Studiu: Vitamina D nu ajută la prevenirea sau tratarea COVID-19, cum se credea

Potrivit specialiștilor, vitamina D afectează celulele cheie ale sistemului imunitare, limfocitele (celulele T). Limfocitele sunt celulele responsabile pentru distrugerea bacteriilor și a virusurilor din organism, iar în cazul persoanelor care au un deficit de vitamina D, acestea sunt mai puțin active.

sursa foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton