Colectiv, 4 ani. Totul despre incendiul din clubul Colectiv

.
Incendiul din clubul Colectiv a avut loc în noaptea de vineri, 30 octombrie 2015, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity. Cu ocazia lansării unui nou album, "Mantras of War", în incinta clubului, situat în fosta hală a fabricii Pionierul, din sectorul 4, se aflau aproximativ 400 de oameni.

Iată care a fost firul evenimentelor din noaptea incendiului, ce s-a întâmplat ulterior și ce se întâmplă cu supraviețuitorii și ancheta, la 4 ani de la tragedie.

Cum a luat foc clubul Colectiv. Firul evenimentelor din noaptea de 30 octombrie 2015

Cu toate că nici până în ziua de azi nu se cunoaște cu exactitate numărul persoanelor aflate în clubul Colectiv în noaptea incendiului, autoritățile au estimat că aproximativ 400 de oameni asistau la concert.

În jurul orei 22.30, în timp ce Andrei Găluț, solistul trupei Goodbye to Gravity, le mulțumea pentru susținere celor prezenți la eveniment, o scânteie de la una dintre artificiile pornite în club a aprins buretele pentru antifonare, care învelea un stâlp. Din cauza materialelor de proastă calitate folosite pentru izolarea fonică a spațiului, focul s-a răspândit rapid și tavanul a început să ardă în doar câteva secunde. Oamenii au început să se îmbulzească spre ușă, dar din cauza faptului că nu exista decât o singură ieșire, sute de persoane au fost rănite și alte câteva zeci aveau să moară în aceeași seară.

Primul apel la 112 a avut loc la ora 22.32. Conform Libertatea, prima persoană care a sunat la serviciul de urgență a fost Gabriel Popescu. ”Am văzut o flacără de 30-40 de centrimetri, cam așa ceva. Dar am văzut și că lucrul acela care arde este burete. Știam că este foarte periculos, se aprinde foarte repede, o să fie mult fum toxic. Am realizat că va fi o mare problemă dacă nu plec, dar în același timp, am reușit să apelez de pe telefon 112”, declara bărbatul, în exclusivitate pentru Libertatea, la doi ani de la tragedie.

Tragedia s-a văzut LIVE la TV

Odată cu aflarea veștii că un club din centrul Capitalei a luat foc, televiziunile de știri au ajuns la fața locului și au început să transmită live. Telespectatorii au văzut imagini în direct cu răniții, cărora li se acorda primul ajutor pe asfaltul din fața clubului, dar și cu pompierii, ambulanțele care nu făceau față numărului mare de victime sau supraviețuitorii care își căutau cu disperare prietenii alături de care veniseră la concert.

În noaptea tragediei au murit 27 de oameni. 

victimele de la Colectiv

Primele detalii din ancheta Colectiv au stârnit primul val de proteste naționale

La doar câteva zile după incendiul din Colectiv ieșeau la iveală primele detalii din anchetă. Directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Miniera și Protecție Antiexplozivă Petroșani, George Artur Găman, făcea primele precizări.

Am găsit un extinctor folosit și două nefolosite„, declara Găman. Primele informații arătau, de asemenea, că în clubul în care se aflau în jur de 400 de persoane era o singură ieșire, o ușă de 80 de centimetri, iar spațiul era învelit pe dinăuntru cu burete de antifonare, un material extrem de inflamabil. Nu exista niciun fel de stropitoare sau ieșire de urgență și niciun sistem automat de întrerupere a curentului electric.

În ancest punct, ancheta fusese preluată de Parchetul General.

Amploarea tragediei și toate informațiile care au ieșit ulterior la iveală au determinat oamenii să iasă în stradă. Imediat după incendiul din Colectiv, în București a avut loc primul val important de proteste anticorupție din România, care a dus la căderea primarului sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, dar și a guvernului.

marsul de dupa Colectiv

În noiembrie 2015, Victor Ponta demisiona sub presiunea străzii. „Corupția ucide” și „The day we give in is the day we die” (n.r. Ziua în care vom ceda va fi ziua în care vom muri), un vers dintr-o piesă semnată Goodbye to Gravity, au devenit sloganurile-cheie folosite oamenii ieșiți în stradă pentru a cere dreptate în numele victimelor de la Colectiv.

Cine sunt victimele din clubul Colectiv

În total, incendiul din Colectiv a ucis 64 de persoane. 27 de persoane au murit în noaptea tragediei și alte 37 de persoane au murit ulterior, între 1 noiembrie 2015 și 14 martie 2016. În 2017, la doi ani de la tragedie, se stingea din viață și victima cu numărul 65.

Victimele au fost tineri și adulți, cu vârstele cuprinse între 15 și 45 de ani.

o parte din victimele de la Colectiv

Printre cei care au pierit în incendiul de la Colectiv se numără și 4 din cei 5 componenți ai trupei Goodbye to Gravity – Mihai Alexandru, Vlad Țelea, Bogdan Lavinius Enache și Alex Pascu. Solistul Andrei Găluț a fost singurul supraviețuitor din trupă.

La patru ani de la tragedie nu există încă vinovați

Din 31 octombrie 2015 și până în prezent, dosarul Colectiv a fost mutat de la o instituție la alta, s-au adunat probe și mai multe persoane au fost trimise în judecată, printre care acționarii clubului și fostul primar al sectorului 4, Cristian Popescu Piedone. Cu toate acestea, în dosar nu au fost înregistrate progrese notabile.

Conform Digi24, potrivit Parchetului General, în dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii. În prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar.

Colectiv

Filmările secrete din noaptea tragediei de la Colectiv, făcute publice de ziarul Libertatea, la patru ani de la incendiu

Pe 24 octombrie 2019, la aproape patru ani de la tragedia Colectiv, ziarul Libertatea făcea public un filmuleț de 20 de minute și 40 de secunde cu imagini nemaivăzute din noaptea incendiului. Conform publicației, imaginile au fost filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului, și ascunse de superiorii lui.

În imagini se poate vedea clar cum autoritățile au fost depășite de situație, cum la fața locului erau pompieri și polițiști care nu acordau primul ajutor victimelor, ba mai mult, răniții erau asistați tot de către civili, persoane de pe stradă sau persoane care reușiseră să iasă la timp din clubul Colectiv.

Ulterior, ISU a confirmat că a filmat imaginile de la Colectiv, într-o conferință de presă, susținută după ce Libertatea a publicat clipul video, ținut secret timp de patru ani. În acest context, Raed Arafat a menționat că el nu știa de filmări, dar că va reveni cu un punct de vedere oficial după alegeri.

Conform Libertatea, Parchetul Militar a anunțat că va ancheta modul în care au intervenit și au acordat primul ajutor pompierii de la ISU în timpul intervenției de la incendiul din Colectiv. Un dosar penal a fost deschis după ce ziarul a publicat imaginile ținute secrete de ISU timp de patru ani.

Noul dosar este disjuns din cel în care procurorii Parchetului General instrumentează un dosar deschis ca urmare a plângerii părinţilor victimelor şi supravietuitorilor tragediei, care au acuzat autorităţile de neglijenţă şi ucidere din culpă.

Ce s-a întâmplat cu supraviețuitorii incendiului din Colectiv

Mulți dintre supraviețuitorii incendiului din Colectiv primesc încă îngrijiri medicale, la patru ani de la incendiu, în țară sau în străinătate.

Recent, victimele și rudele victimelor din Colectiv au cerut, printr-o scrisoare deschisă adresată autorităţilor, decontarea pe viaţă a tratamentelor de care au nevoie. Statul le-a oferit acestora tatamente gratuite pe o perioadă limitată, până la finalul lui 2020, ceea ce este insuficient, mai ales în cazul răniților foarte grav.

Părinții și rudele celor dispăruți în incendiu au reacționat și în cazul filmării dezvăluite de ziarul Libertatea, printr-un mesaj public. Iată ce se arată în acest mesaj: ”Noi, părinţii celor care şi-au pierdut viaţa acum 4 ani în tragedia despre care dumneavoastră nu doriţi să vorbiţi, avem puterea să luptăm şi să ascultăm, pentru că da, avem dreptul la explicaţii. Acum, nu după alegerile prezidenţiale, nu după ce vă veţi organiza întreaga echipă de comunicare și manipulare, în crearea unui argument frumos ambalat pe care să-l livraţi mincinos opiniei publice.

Aveţi obligaţia morală de a explica public modul haotic de organizare si acţiune al echipei pe care o aveţi în subordine, în prezenţa presei şi a celor care au avut de suferit după tragedia de la “Colectiv”.

Filmarea ascunsă atâta timp arată o realitate pe care noi am susţinut-o încă de atunci: dezorganizare, nepăsare, pregatire precară, intervenţie haotică.

Deveniţi părtaş silenţios la o tragedie care a marcat o ţară întreagă. Patru ani v-aţi ascuns, în timp ce noi am tras semnale de alarmă, am iniţiat cercetari în vederea stabilirii răspunderii penale, potrivit vinovăţiei fiecăruia – inclusiv a dumneavoastră, domnule Raed Arafat. – Un grup de părinţi şi victime ale tragediei #Colectiv”.

Cum arată Colectiv după incendiu. Presa a intrat în incinta clubului la patru ani de la tragedie

Clubul Colectiv a fost deschis vineri, 25 octombrie 2019, pentru câteva ore, la cererea instanței, iar autoritățile au permis accesul jurnaliștilor în hala în care a izbucnit incendiul în urma căruia acum patru ani au murit zeci de persoane și alte câteva sute au fost rănite.

Conform ziarului Libertatea, polițiștii au desigilat locul cu aprobarea instanței. Fosta hală a fabricii Pionierul păstrează și acum urmele clipelor de groază trăite de cei care au participat la concertul trupei Goodbye to Gravity. Poliţiştii au scos de acolo cinci camioane de probe, dar în continuare în Colectiv se pot vedea o parte din hainele victimelor, iar pe podea sau pe mese mai tronează încă sticlele de bere sau câte un pahar folosit de tinerii aflați în club în momentul în care a izbucnit incendiul.

Ziarul Adevărul a publicat o serie de imagini, în premieră, din interiorul clubului Colectiv.

Ancheta în acest caz continuă.


Pe 30 octombrie 2019, la patru ani de la noaptea tragediei, în Capitală va fi organizat un nou marș în memoria victimelor.

Peste patru mii de persoane și-au manifestat interesul de a participa la eveniment, pe rețelele de socializare. Întâlnirea va avea loc în Parcul Unirii, la ora 19.30, urmând ca ulterior participanții să meargă spre Piața Bucur, chiar în fața clubului Colectiv, pentru a aduce omagii și a aprinde lumânări în memoria victimelor.

Foto – profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton