Ce este un NFT și cum îl cumperi

.

Un NFT (non-fungible token – jeton nefungibil) este un bun digital unic. Nu poate fi duplicat și, odată achiziționat, îți aparține exclusiv ție. NFT-ul este, așadar, nu doar bunul digital în sine, ci și certificatul care atestă cine este proprietarul respectivului bun unic.

Ce este un NFT și cum îl cumperi

NFT-urile sunt comercializate prin diferite platforme cum sunt OpenSea, Rarible, SuperRare, Foundation, AtomicMarket, Myth Market, BakerySwap, KnownOrigin, etc., și sunt cumpărate/vândute doar cu criptomonede în blockchain, bază de date care stochează toate tranzacțiile electronic și public, în format digital.

Pentru a comercializa sau achiziționa un NFT ai nevoie de un portofel digital (ex.: MetaMarket) care trebuie ulterior sincronizat platformelor menționate mai sus.

Foarte pe scurt, întâi cumperi criptomonede prin platforme cum este Coinbase. Majoritatea NFT-urile sunt cumpărate și vândute cu criptomoneda Ethereum. Criptomodele le transferi în portofelul digital (ex.: MetaMarket), care apoi se sincronizează platformei unde sunt vândute NFT-urile (ex.: OpenSea). Portofelul digital MetaMarket și platforma OpenSea sunt cele mai populare în prezent.

Articolul continuă după recomandări

Citește și:

Ce este comparația socială și cum îți distruge interacțiunile cu cei din jur

Oana Rotariu, supraviețuitoare Colectiv: „Trebuie să-ți permiți să simți durerea și să vorbești despre ea”

S-a lansat 119, numărul unic de telefon la nivel național pentru abuzurile împotriva copiilor

În martie 2021, primul tweet al lui Jack Dorsey, unul dintre co-fondatorii Twitter, a fost cumpărat de Sina Estavi, directorul executiv al companiei Bridge Oracle, cu 2,915,835.47 de dolari, în urma unei licitații.

„Acesta nu este doar un tweet! Cred că peste ani, oamenii vor realiza adevărata valoare a acestui tweet, ca cea a tabloului Mona Lisa”, a scris Sina Estavi pe Twitter. Jack Dorsey a declarat că va converti suma câștigată în bitcoin, pe care îi va dona organizației Give Directly.

Tweet-ul lui Dorsey, „just setting up my twttr”, a fost licitat prin platforma online Valuables, deținută de compania americană Cent. Conform regulilor platformei, 95% dintre câștiguri îi revin lui Dorsey, iar 5% firmei. În urma achiziției, Estavi a primit un certificat semnat digital precum și metadatele tweet-ului, care includ informații precum conținutul tweet-ului și ora la care acesta a fost publicat.

Prima operă de artă NFT vândută prin licitație, o imagine numită „Everydays: The First 5000 Days”, i-a aparținut artistului Mike Winkelmann, cunoscut drept Beeple, și a costat 69,346,250 de dolari, făcându-l pe Mike unul dintre cei mai scumpi artiști în viață, imediat după pictorul David Hockney și sculptorul Jeff Koons.

Fotografie cu caracter ilustrativ: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton