La o zi după vestea dată de Nicușor Dan, Primarul Capitalei, care a anunțat că prețul gicacaloriei va crește la 330 de lei + TVA, din 1 aprilie, Termoenergetica transmite o notificare importantă locuitorilor Capitalei.
Potrivit anunţului companiei, începând cu data de 31 martie 2022, sunt iniţiate procedurile de oprire a furnizării energiei termice pentru încălzire către consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare din Municipiul Bucureşti.
Oprirea agentului termic va fi făcută progresiv, mai întâi prin reducerea temperaturii livrării, iar apoi prin închiderea instalațiilor, pe parcursul a 72 de ore.
Măsura luată de Termoenergetica se încadrează în Regulamentul pentru furnizarea şi utilizarea energiei termice, unde este specificat faptul că „oprirea încălzirii se face după trei zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depăşeşte +10 grade Celsius, între orele 20.00 – 06.00″.
Ieri, Primarul Capitalei îi anunța pe locuitorii Bucureștiului că vor plăti mai mult pentru căldură, deoarece tariful gigacaloriei nu a mai crescut din 2011.
„Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat majorarea preţului la gigacalorie pentru consumatorii casnici racordaţi la sistemul centralizat de termoficare. Noul preţ care va fi plătit de bucureşteni este 330 de lei + TVA şi va intra în vigoare pe 1 aprilie. Consilierii generali USR, PNL şi PMP şi-au asumat această majorare impopulară şi le mulţumesc că au făcut ce trebuie, fiindcă Primăria Generală nu mai putea susţine singură creşterea puternică a costurilor cu termoficarea. PMB va continua, însă, să subvenţioneze semnificativ costul gigacaloriei, tocmai pentru ca preţul plătit de bucureşteni să nu fie excesiv. De exemplu, la Timişoara se plăteşte 350 de lei pe gigacalorie, la Oradea 373 de lei pe gigacalorie, iar la Constanţa 450 de lei pe gigacalorie. Aceste preţuri există din ianuarie / februarie, deci locuitorii acestor oraşe au plătit sau plătesc facturi majorate şi pentru lunile de iarnă. În Capitală, creşterea preţului la gigacalorie se va simţi deocamdată mai puţin, pentru că am intrat în primăvară şi în curând, timp de jumătate de an, nu va mai fi nevoie de furnizarea căldurii. Rog bucureştenii să înţeleagă situaţia şi îi asigur că n-am fi mărit acest preţ dacă n-am fi fost obligaţi de realităţile economice”, a declarat primarul general, Nicuşor Dan.