Alexandru Rafila, despre declarațiile reprezentantei OMS cu privire la transmiterea COVID-19 de către pacienții asimptomatici

.
Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandra Rafila, a adus lămuriri cu privire la problema transmiterii COVID-19 de către persoanele asimptomatice, după ce un epidemiolog OMS a susținut că sunt rare cazurile în care acestea pot infecta alte persoane. 

Inițial, doctorul Maria Van Kerkhove, epidemiolog al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat că ”este rar ca o persoană asimptomatică să transmită mai departe virusul către o altă persoană”, dar după ce comentariul său a stârnit controverse privind căile de transmitere a noului virus, a revenit asupra declarației și a spus că a fost vorba de o neînțelegere. Aceasta a declarat că, de fapt, rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 de către pacienții asimptomatici variază între 16 % și 40%.

„Doar am răspuns la o întrebare, nu am spus că este una din politicile OMS”, a explicat experta OMS în boli infecțioase.

Citește și: Nelu Tătaru, noi măsuri ce ar putea fi luate pentru bolnavii de COVID-19 asimptomatici

Alexandru Rafila, despre declarațiile reprezentantei OMS

Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, este de părere că în acest caz a fost vorba de o problemă de comunicare a OMS: „Mesajul OMS a fost transmis în această perioadă de către trei persoane: de această doamnă, la care făceați dumneavoastră referire, care este directorul pentru partea de cercetare, de directorul pentru situații de urgență – cel care a făcut referința la Suedia – și de directorul general. Cred că este o problemă legată de strategia de comunicare a Organizației, care probabil trebuie regândită. Pentru că, dacă noi avem anumite opinii personale, când dăm declarații în numele OMS trebuie să fim sigură că acele opinii nu vin în contradicție cu poziția Organizației”, a spus Alexandru Rafila pentru Digi24.

De asemenea, acesta crede că există probleme și în ceea ce privește fundamentarea politicilor care să fie bazate pe dovezi foarte concludente.

„Asistența tehnică pe care o oferă OMS este extrem de solidă și noi am trecut prin crize ca țară bazându-ne pe această asistență tehnică. Foarte multe țări din lume au făcut același lucru”, a subliniat Alexandru Rafila.

Citește și: Citește online gratuit numărul de iunie al revistei Unica

Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că opiniile se schimbă în funcție de datele noi care apar: „Cunoașterea legată de această boală a evoluat foarte mult. Opiniile de acum trei luni sunt cu totul diferite față de cele din acest moment, nu puteau rămâne încremenite în cunoașterea de acum trei luni. Lucrurile astea se întâmplă în fiecare zi.”

Mai mult, Organizația – ce orice entitate de acest gen – face referire la diverse modele și cercetări, care sunt făcute de instituții specializate, pentru că OMS nu este instituție de cercetare. Or, ne-am confruntat cu mai multe probleme. Referințele acestea științifice care au fost făcute pe repede înainte, câteodată, n-au fost concludente. S-a făcut referire la ele, s-a luat o decizie, chiar s-a luat o decizie – vezi chestiunea cu hidroxiclorochina. Mai mult, această opinia a OMS a fost înainte îmbrățișată de Franța și de Italia, care au scos hidroxiclorochina din programul de tratament al pacienților. Ulterior s-a dovedit că studiul care a stat la baza acestei decizii scârțâia din toate încheieturile”, a completat Alexandru Rafila.

Sursă foto: Hepta.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton