Multe dintre obiectele vestimentare moștenite din vremuri în care moda nu era decât un moft al clasei sociale înalte, cum ar fi blugii, au ajuns în perioada modernă păstrând câteva dintre elementele originale, cum ar fi capsele buzunarelor. Multă lume se întreabă care este utilitatea acestor mici bucățele metalice astăzi...
În ziua de azi, poate capsele de la jeanși nu mai au vreo întrebuințare, însă în anii 1873, când a fost patentat pantalonul de blug, de către Levi Strauss și Jacob Davis, acestea erau un adaos foarte important. Levi Strauss, un evreu din Germania., sosește la New York în 1847, unde fratele său avea o afacere cu țesături.
Bărbatul începe și confecționează pantaloni albaștri, din denim, un bumbac foarte gros și foarte rezistent, fermierilor și lucrătorilor în mină. Aceasta era o ținută foarte confortabilă, dar și trainică. Aceștia erau drepți, cu patru buzunare mari și unul mai mic, pentru chei, monede sau alte obiecte de mici dimensiuni.
Unul dintre colaboratorii lui Strauss, Jacob Davis, un evreu lituanian, decide să adauge capse la toate buzunarele, pentru ca acestea să fie mai rezistente. Compania primise reclamații că buzunarele nu țineau suficient de mult atunci când depozitau mai multe obiecte în ele. Bărbatul a hotărât să le întărească prin adăugarea acestor mici capse, pe care le regăsim în zilele noastre la toate perechile de jeanși.
Și alte elemente s-au păstrat de-a lungul timpului la pantalonii de blugi, cum ar fi cusăturile duble de pe interior, care în secolul XIX, când erau cei mai populari printre cowboy, ofereau rezistență jeansului atunci când aceștia urcau în șa. Și ața de culoare galbenă, una dintre cele mai rezistente fire de țesătură, astăzi s-a păstrat în semn de omagiu pentru creatorii pantalonului.