Ingrediente: 100 g brânză gouda, o linguriţă de sare, două linguriţe praf de copt, 3 linguri de zahăr, 350 g făină, un căţel de usturoi, un sfert de linguriţă de piper, o ceapă, o lingură de ulei de măsline, 330 ml bere blondă, două linguri de unt.
Preparare: ceapa se toacă şi se căleşte în uleiul încins, până se rumeneşte. Se adaugă piper şi usturoiul tocat şi se mai ţin un minut pe foc. Se amestecă făina cu zahărul, praful de copt şi sarea într- un bol şi se formează o gaură în mijlocul lor, unde se pun ceapa şi usturoi călite, brânza rasă şi berea. Se amestecă şi apoi se frământă puţin, până când aluatul e lipicios şi moale. Se toarnă într-o formă de chec unsă cu ulei. Se pune o lingură de unt topit peste aluat şi se coace 35 de minute, în cuptorul încins la 190 de grade. Se pune apoi cealaltă lingură de unt topit peste şi se mai lasă la cuptor încă 25 de minute, până se rumeneşte. Se lasă la răcit în tavă timp de 5 minute, apoi se scoate pe un grătar.