Somniferele: cât de periculoase sunt de fapt

.

Cu toţii avem nopţi din când în când, în care pur şi simplu ne prinde dimineaţa stând cu ochii pe pereţi. Dacă nopţile de acest gen sunt rare, nu ar trebui să te îngrijorezi, însă dacă suferi de insomnie şi iei somnifere, ar trebui să mai ştii câteva lucruri despre ele:
Potrivit studiile, numărul de femei care iau somnifere este mai mare decât cel al bărbaţilor, probabil pentru că sunt mai predispuse la depresii sau pur şi simplu recunosc în număr mai mare că au astfel de probleme.

Tipuri de pastile de dormit

Somnifere prescrise de medic – acestea sunt cele mai puternice. Nu le poţi lua de farmacie decât cu prescripţie medicală şi de obicei sunt momente ale zilei specifice în care ar trebui să le iei, ca a doua zi să nu te simţi ameţită sau să nu te poţi trezi. Medicamentele numite şi hipnotice sunt de două tipuri, benzoadiazepine şi non-benzoadiazepine. A doua categorie conţine şi substanţe anxiolitice şi pot da dependenţă.
Alte pastile de dormit sunt cele naturale, din plante. Acestea au un efect mai slab şi de obicei sunt luate ca suplimente care să te ajute să te odihneşti. Acestea pot conţine melatonină sau valeriană şi pot combate insomnia uşoară. Totuşi, nici acestea nu sunt atât de bune, pentru că pot interacţiona urât cu alte medicamente – slăbind sau grăbind efectul lor – şi pot cauza probleme ale tractului digestiv.

Riscurile somniferelor

În cazul pastilelor prescrise de medic, acestea sunt destul de periculoase pentru că în timpul zilei te poţi simţi ameţită şi confuză. Pe termen lung, dacă nu tratezi insomnia, nu îţi vei scurta durata de viaţă, însă tot mai multe studii arată că somniferele chiar îţi pot scurta viaţa.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton