Pandemia a schimbat felul în care oamenii muncesc și operează, multe companii adoptând sisteme de muncă de acasă. Un laureat al premiului Nobel și-a dat cu părerea asupra acestui subiect.
Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie în 2008, a scris într-un editorial pentru The New York Times cum crede el că va arăta viitorul muncii. Oamenii privilegiați au avut șansa de a lucra de acasă, fără să facă alte compromisuri în afară de cele care țin de adaptarea la noi condiții. Însă mulți alți oameni și-au văzut slujbele dispărând complet, din cauza măsurilor de restricție. Krugman subliniază că mulți dintre ei nu vor să se întoarcă acum la vechile locuri de muncă fără ca acestea să fie îmbunătățite.
Mai mult, un an și jumătate de telemuncă i-a făcut pe oameni să realizeze cât de mult timp pierdeau pentru a ajunge la muncă. Nu este de mirare că mulți nu vor să revină la stresul deplasării de acasă la locul de muncă. De asemenea, dintre oamenii care au rămas șomeri fără voia lor, nu puțini au observat cât de nefericiți erau de fapt din cauza salariilor mici și condițiilor de muncă precare, după cum subliniază Krugman.
„În acest moment, pare clar că se întâmplă ceva cu adevărat”, a spus el, citat de Libertatea. „Puteți vedea acest lucru din datele privind locurile de muncă vacante: există mult mai multe locuri de muncă neocupate decât v-ați aștepta în mod normal, dat fiind nivelul actual al șomajului, care este încă destul de ridicat”. Printre domeniile unde carența de muncitori este evidentă se numără sectorul hotelier.
În Statele Unite ale Americii, ajutorul pentru șomeri a constat într-un supliment de 300 de dolari pe săptămână. A apărut ulterior argumentul că acesta este motivul pentru care unii angajați refuză să se întoarcă la muncă, dar studiile arată că nu este cazul.
„Teama de virus nu a dispărut și este posibil să mențină unii muncitori acasă”, a mai spus Krugman. „Îngrijirea copiilor este, de asemenea, o problemă, multe școli fiind încă închise”. În plus, pandemia a dat multor oameni șansa să descopere ce contează pentru ei cu adevărat, dar și să realizeze că „banii cu care erau plătiți pentru slujbe neplăcute, pur și simplu nu erau suficienți”, conform laureatului Nobel.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare august 25, 2021 7:31 pm