Supraviețuitoarele agresiunilor sexuale au nevoie de consiliere psihologică, medicală și juridică specializată, însă în România de azi, aceste servicii lipsesc sau sunt oferite în spații ostile și contra cost.
COMMA este o organizație non-profit din Cluj, care militează pentru combaterea inegalității, abuzului sau agresiunii și a demarat recent o campanie pentru înființarea unui centru gratuit, care să le ofere supraviețuitoarelor agresiunilor sexuale un spațiu unde să se simtă în siguranță și să nu treacă prin aceste experiențe traumatice fără sprijin.
Am stat de vorbă cu Gabriela Nicolae, una dintre inițiatoarele campaniei Ușa Galbenă, despre mizele acestui proiect și despre necesitatea unor inițiative sociale de solidarizare cu femeile care trăiesc experiența abuzului sexual.
Povestește-mi un pic despre echipa din spatele Comma. Cum ați ajuns să lucrați în acest domeniu?
Gabriela Nicolae: COMMA este o organizație non-guvernamentală bazată în totalitate pe muncă voluntară. Organizația a fost fondată de către Beatrice, o suedeză care locuiește în Cluj de 5 ani de zile. În anul 2016 s-a lovit de problema asaltului sexual, când o prietenă i-a povestit despre traumele ei, despre cum nu a cerut niciodată ajutor și nu a spus nimănui despre experiența trăită din diverse motive, printre care lipsa încrederii în autorități și mentalitatea de blamare a victimei prezentă în societatea de azi. Echipa COMMA este formată în momentul de față din 31 de membri, fiecare cu background-uri diferite. Eu, de exemplu, lucrez pentru o platformă de imprimare 3D, alți colegi lucrează în marketing, IT, psihologie etc., iar o parte sunt studenți. Principiile pe baza cărora ne organizăm sunt egalitatea și respectul, iar nevoia de a schimba status quo-ul și încrederea că fiecare dintre noi poate face asta atât împreună, cât și separat, ne-au adus împreună.
Gabriela Nicolae: Numele COMMA vine de la corespondentul în engleză a cuvântului ‘virgulă’, pentru a atrage atenția că în fiecare zi care trece, se adaugă un nou nume pe lista supraviețuitoarelor inegalității, abuzului și agresiunii. Nu ne dorim ca victimele să fie reduse la o simplă virgulă în statistici.
Ce fel de proiecte dezvoltați și care sunt obiectivele lor?
Gabriela Nicolae: Proiectele COMMA se axează pe două direcții principale, de prevenire și de reacție la abuzul sexual. Până în momentul de față, în România nu există niciun centru de sprijin fizic dedicat supraviețuitoarelor abuzului sexual, lucru care ne-a determinat să demarăm proiectul Ușa Galbenă. Acesta a fost scopul organizației încă de la început. Ne-am dat seama, însă, că oferind tratament nu este destul, așa că am decis să abordăm problema și dintr-o perspectivă educațională și preventivă. În prezent organizăm workshop-uri și prezentări despre sănătatea sexuală și ce presupune o relație sănătoasă, dedicate elevilor și studenților.
Marșul Femeii, Cluj, 2018
Credem, de asemenea, în dialog și în discuții deschise pe diverse teme pe care le considerăm importante, astfel că în fiecare lună organizăm o astfel de întâlnire cu comunitatea din Cluj. De exemplu, în ianuarie am vorbit despre Feminismul din Cluj: bun sau rău, în aprilie am organizat Marșul Femeii în Cluj (precedat de o campanie de trei luni cu peste 16 evenimente, aprilie fiind luna internațională de conștientizare a abuzului sexual), iar luna trecută am vorbit despre Privilegiul Heterosexualității, în cadrul lunii Pride. Majoritatea evenimentelor au fost bine primite de către comunitatea locală, semn că era nevoie de un context în care dialogul pe astfel de teme să fie promovat. Acest lucru ne bucură foarte mult și ne încurajează să continuăm. Poți să citești mai multe despre evenimentele organizate până acum pe pagina noastră de Facebook, aici.
Ce înseamnă pentru voi egalitatea de gen?
Gabriela Nicolae: Să ne respectăm între noi ca oameni, nu să atribuim valoare pe baza genului. Egalitate în șanse, egalitate economică, egalitate în reprezentare și decizii. Autonomie asupra corpurilor noastre, siguranță acasă și în public, să fim tratate cu același respect pe care-l primesc bărbații când fac orice, de la cumpărături la magazinul de la colt, până la vorbit în camera deputaților.
Marșul Femeii, Cluj, 2018
Cum a apărut ideea inițiativei Ușa Galbenă?
Gabriela Nicolae: Victimele agresiunilor sexuale sunt printre noi, desi, deseori, nu știm acest lucru. Mama, sora, fiica, iubita sau prietena ta ar putea fi una dintre supraviețuitoare. În România încă nu există inițiative guvernamentale pentru colectarea datelor reale când vine vorba de violență sexuală, dar știm că 55% dintre oameni cred că violul poate fi justificat în anumite situații.
Cum spuneam mai sus, ideea proiectului Ușa Galbenă îi aparține lui Beatrice și pornește de la niște discuții pe care le-a avut cu diverse femei care au trecut prin experiența abuzurilor sexuale. Din aceste discuții, a reieșit un element comun, și anume faptul că niciuna dintre ele nu a vorbit cu nimeni despre abuzul sexual pe care l-a trăit. A urmat o perioadă de cercetare pe tema abuzurilor de aproape un an de zile, care a culminat cu lansarea campaniei de crowdfunding pentru înființarea unui centru de sprijin în Cluj.
Marșul Femeii, Cluj, 2018
Ce va oferi centrul de sprijin Ușa Galbenă pentru victimele agresiunilor sexuale?
Gabriela Nicolae: Centrul de sprijin le va oferi un spațiu unde se pot simți în siguranță și unde vor primi consiliere psihologică, ajutor medical și asistență juridică, toate gratuite, astfel încât să nu treacă prin aceste experiențe traumatice singure. Supraviețuitoarele agresiunilor sexuale vor primi consiliere gratuită pentru: depășirea și prevenirea efector psihologice (depresie, tulburare de stres post-traumatic, tulburări alimentare, tulburări de somn, flashback-uri, automutilare, dependență, suicid), tratarea problemelor medicale (leziuni anatomice, boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite) și acțiuni juridice (cadru legal și proceduri de denunțare).
Dacă vrei să susții campania pentru înființarea centrului, o poți face aici: Ușa Galbenă.
Mai multe informații despre proiect și inițiatoarele lui, aici: We are Comma.