Un an de la crimele de la Caracal: de ce cazul rămâne deschis

.

În urmă cu un an, românii aflau pentru prima oară de cazul Caracal. Tinerele Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu au fost date dispărute, ca mai apoi dispariția lor să fie explicată printr-o serie de crime.

La vremea aceea, Alexandra a reușit să sune la 112 pentru a cere ajutor – chiar de trei ori. Chiar și așa, adolescenta nu a fost salvată la timp, deși a făcut tot ce i-a stat în putință să alerteze autoritățile. Luiza nu a avut același lux, însă în final ambele au avut aceeași soartă.

Datele oficiale furnizate de DIICOT au stabilit vinovatul: Gheorghe Dincă. În vârstă de 66 de ani, acesta a fost acuzat de răpirea, violarea, maltrarea, uciderea și arderea celor două adolescente. El și-a recunoscut singur crimele în data de 28 iulie 2019. Ar fi avut și un complice, anume Ștefan Risipițeanu, care ar fi violat-o pe Luiza Melencu în decursul celor câteva zile în care Dincă a sechestrat-o în casa lui.

Citește și: Filmul unui coșmar: tot ce știm despre tragedia crimelor de la Caracal

Cu toate astea, un an mai târziu de la crime am rămas cu multe întrebări fără răspuns. Părinții Luizei Melencu sunt convinși că fiica lor nu a fost ucisă, acuzând procurorii că nu au dovezi care să arate că fiica lor este moartă, neexistând un cadavru. La rândul lor, părinții Alexandrei Măceșanu simt că nu au primit tot adevărul.

Întrebări rămase fără răspuns în cazul din Caracal: ce s-a întâmplat cu Luiza Melencu?

Luiza ar fi fost răpită în dimineața zilei de 14 aprilie 2019, ținută cu forța până pe 17 aprilie la domiciliul lui Dincă, în această zi din urmă fiind ucisă. În intervalul în care a fost sechestrată, tânăra ar fi fost legată și violată de mai multe ori – o dată și de Risipițeanu. Luiza ar fi fost ucisă în bătaie, fiind legată de pat, apoi arsă pentru a ascunde dovezile.

Dar nici până în ziua de azi nu există dovezi concrete care să ateste faptul că Luiza Melencu este, într-adevăr, moartă, după cum arată Radio Europa Liberă România. Suspiciunea vine din faptul că medicii legiști din România și specialiștii FBI care au analizat fragmentele de oase despre care se credea că aparțin Luizei Melencu nu au putut stabili identitatea rămășițelor.

Specialiștii FBI au realizat o analiză a ADN-ului mitocondrial, dar fără rezultate. Potrivit acestora, oasele au fost prea mici și arse la temperaturi prea mari pentru a stabili cui au aparținut de fapt.

Alexandra Măceșanu a avut șanse să fie salvată – dar nimeni nu a luat-o în seamă

La rândul ei, Alexandra a reușit să găsească o portiță de speranță, reușind să sune la 112 a doua zi după ce a fost răpită. În timpul primului apel, Alexandra a închis înainte să i se facă legătura cu dispeceratul. În cel de-al doilea apel, tânăra a furnizat polițiștilor date cu privire la locația unde se afla cu ajutorul unei adrese găsite pe o carte de vizită, menționând că nu era sigură dacă adresa de pe cartea de vizită era cea unde se afla ea. Cel de-al treilea apel nu a adus informații noi cu privire la locație și a fost întrerupt brusc.

Polițiștii au ajuns la Alexandra la 19 ore de la apel, unde au așteptat mandatul de percheziție. Era însă prea târziu: la domiciliul lui Dincă singurele dovezi că fata fusese acolo erau oasele calcinate și obiectele ei personale.

O vecină apucase să sune și ea la 112, suspectând că bărbatul ar avea-o pe fata care apărea peste tot la știri, dar fără succces. Dar prima șansă de scăpare a Alexandrei nu au fost apelurile la 112, ci însuși martorul la răpirea Alexandrei. Un taximetrist din zonă a văzut momentul când Alexandra s-a urcat în mașina lui Dincă, recunoscându-i pe amândoi și nesuspectând nimic, potrivit Libertatea.

A doua zi însă, părinții fetei, îngrijorați că fiica lor a dispărut, s-au urcat exact în mașina taximetristului martor, pentru a ajunge la poliția din Caracal. Cu toate acestea, bărbatul nu le-a spus ce a văzut cu o zi înainte, justificarea lui fiind: „Am zis că de ce să mă bag? Nu e treaba mea!”.

S-a schimbat ceva la un an de la crimele din Caracal?

Șeful de la Serviciul de Telecomunicații Speciale a fost schimbat între timp, anumite reguli ale serviciului de urgență la fel. Totuși, 112 nu localizează nici azi apelurile la scurt timp după ce au fost făcute, după cum arată Radio Europa Liberă România.

Alte schimbări au fost demiterea ministrului de interne de atunci, Nicolae Moga, precum și a șefului Poliției române, Ioan Buda. Mai mult, Guvernul Orban a dat o ordonanță de urgență pentru a reînființa cursele de transport de legătură între orașe și sate limitrofe, pentru a evita necesitatea autostopului.

Dincolo de aceste schimbări, părinții tinerelor nu și-au găsit liniștea. La un an de la dispariția lor, încă apar noi date. Povestea lor trasează un portret robot descurajant al societății în care trăim, în care oamenii spun prea des: „De ce să mă bag? Nu e treaba mea!”.

Foto – Facebook

    
Vedete din Romania Vedete internationale