Justiția tratează indulgent agresiunile sexuale asupra minorilor ajungându-se, astfel, la normalizarea abuzului. Așa s-a ajuns în ultimii doi ani ca 77 de prădători sexuali să fie condamnați, dar cu suspendare.
Statul este clement cu pedofilii, agresorii sexuali și violatorii de minori, dezvăluie o invetigație realizată de jurnaliștii Libertatea.
Totul a început cu drama unei fetițe de 13 ani din Onești, care a fost molestată sexual de propriul tată. Bărbatul a primit o condamnare cu suspendare.
77 de condamnări fără executare pentru prădători sexuali
De la acest dosar au fost descoperite ale 76, fiind expus un tablou în care întreaga societate întoarce privirea de la unul dintre cele mai înfiorătoare fenomene: abuzul sexual al copiilor.
În toate cele 77 de dosare găsite abuzatorii sexuali și violatorii au fost tratați cu clemență și pedepsiți fără executare.
Judecătorii argumentează simplu: copilul, aflat în șoc traumatic, „a manifestat compasiune față de tată, afirmând că nu dorește ca acesta să stea la închisoare”.
Aceste 77 de cazuri au avut loc între 1 ianuarie 2017 – 10 octombrie 2018, în mai puțin de un sfert din țară.
Ba chiar mai mult, judecătorii nu își introduc în sistemul electronic dosarele și sentințele.
Povestea tinerei de 13 ani agresată de tată
O adolescentă de 13 ani a fost agresată de tatăl ei în „Satul catolic” din Onești. A fost molestată sexual și terorizată psihic.
Tatăl o forța să îl masturbeze, uneori și în fața surorii ei de doar 3 ani. Deseori a dus-o în grajd și a obligat-o să se aplece ca el să își scoată penisul și să se frece de ea.
De multe ori el a pipăit-o pe sâni și cu degetul în zona intimă, gata să o violeze.
Totul sub o simgură amenințare: dacă spune cuiva, „vă tai capul ție și lui mă-ta!”.
„Pe fata de 13 ani tatăl a dezbrăcat-o de pantaloni până la genunchi, i-a solicitat un raport sexual cu el, folosind expresii vulgare și în timp ce încerca să-și scoată organul genital în cameră a pătruns minora de 3 ani”, se arată în dosarul penal de la Judecătoria Onești.
Medicii au descoperit că fata era profund afectată psihic, după ce „a fost expusă unui eveniment traumatic foarte puternic și manifestă simptome specifice post-traumatice”.
Pedeapsa prevăzută de lege pentru agresor
Potrivit legii, bărbatul ar fi trebuit să fie condamnat între 3 și 10 ani de închisoare. De asemenea i se interzic anumite drepturi când victima se află în ocrotirea, îngrijirea, educarea făptuitorului, este rudă în linie directă sau este minor.
În acest caz, adolescenta din Onești este minoră și se află în îngrijirea tatălui care a abuzat-o.
Astfel, faptele împotriva ei se încadrează între 3 și 10 ani de închisoare cu executare.
Abuzatorul a primit 3 ani de închisoare cu suspendare
Cazul fetei a fost judecat în mai 2018. Judecătoarea i-a dat bărbatului pedeapsa minimă- trei ani de închisoare.
Mai mult, instanța a suspendat sub supraveghere executarea pedepsei de trei ani și a înlocuit închisoarea cu 120 de zile de muncă în folosul comunității.
Astfel tatăl agresor a devenit un om liber.
Cum a fost posibil așa ceva? Tatăl și-a angajat un avocat, în timp ce victima și-a luat unul din oficiu.
Bărbatul și-a recunoscut fapta în fața judecătoarei.
Declarațiile avocatei apărării
Avocata bărbatului a afirmat că acesta a fost un caz extrem de dificil pentru ea.
„A fost peste puterea mea să citesc rechizitoriul. Erau acolo descrise niște fapte… Am abvut cazuri de viol, cazuri cu alți copii molestați, dar n-am putut citi acest rechizitoriu decât cu pauze. Nu poți să faci pe nimeni, la vârsta asta, la 13 ani, ceea ce era descris acolo. Mai ales cu propiul copil”, a afirmat avocata.
„I-am făcut apărare, rupând din inima mea bucăți. Din punct de vedere profesional eu mi-am făcut meseria”, a completat ea.
„Decizia este corectă”
Cât despre decizia dată de judecătoare, avocata a spus că este una „corectă”, care „nu l-a înrăit mai tare pe tată”.
„Hotărârea e corectă pentru că nu i-a lipsit pe ceilalți copii de venitul pe care numai tatăl îl poate asigura. Iar pe el nu l-a înrăit și mai tare pentru că executarea pedepsei înseamnă să stea în penitenciar. Iar în penitenciarele de la noi numai reeducare nu se face”, a explicat avocata.
Cum a argumentat judecătoarea decizia
Potrivit sentinței, clemența instanței s-a bazat pe câteva circumstanțe atenuante.
„Având în vedere că persoana vătămată, M., a declarat în fața instanței că nu se constituie parte civilă, manifestând compasiune față de tatăl său, afirmând că nu dorește ca acesta să stea în închisoare, instanța va lua act că M. nu se constituie parte civilă în procesul penal”.
De asemenea, decizia a avut la bază și faptul că bărbatul nu are antecedente penale, a avut o bună conduită, s-a prezentat la solicitarea organelor judiciare și „a manifestat sinceritate”. Totodată, el „și-a manifestat acordul de a presta muncă neremunerată în folosul comunității”.
77 de cazuri în România în ultimii doi ani
De la cazul fetei din Onești, jurnaliștii de la Libertatea și GSP au început să documenteze dosarele de abuzuri sexuale împotriva minorilor și au descoperit 77 de astfel de abuzuri în mai puțin de doi ani.
În 77 de cazuri de infracțiuni sexuale în care victime au fost copiii, agresorii au scăpat cu pedeapsă cu suspendare.
Indiferent că a fost viol sau corupere sexuală, toate sentințele date au fost cu suspendare.
În 52 de cazuri, 52 sunt acte sexuale cu minori, 14 sunt de agresiune sexuală contra minorilor, 5 cazuri de corupere sexuală a minorilor, 4 sunt de tentative de viol și două dosare au fost de viol.