Sute de mii de români vor fi anunțați că urmează să fie deconectați de la curentul electric, dacă le funcționează mai multe aparate deodată.
Compania Enel a precizat că a trimis deja aproximativ 200 de mii de notificări în acest sens, mai ales către gospodăriile care dispun de contoare inteligente. Oamenii sunt îndemnați să își crească puterea avizată într-un nou contract, dacă au nevoie, taxa fiind de aproximativ 150 de lei.
Puterea avizată reprezintă valoarea maximă de curent electric care poate fi consumată într-un minut. Aceasta este trecută atât în contract, cât și pe facturi. Pentru un apartament din București, puterea avizată este, în medie, de 6 kw. La case poate fi mai mare, de până la 10 kw.
Deconectările vor fi făcute la locuințele cu contoare inteligente. Aceste contoare sunt setate automat la cât curent poate fi consumat, și va putea să depășească puterea din contract numai cu 10-20%.
De exemplu, dacă ai în același timp în priză frigiderul, boilerul electric, televizorul, mașina de spălat rufe, aspiratorul, fierul de călcat și cuptorul electric, consumul poate să sară de 15-20 kw, conform Pro TV. În acel moment, contorul inteligent taie automat curentul. Poate fi reconectat manual, după ce o parte din aparate sunt scoase din priză.
Dacă cineva consumă mai mult decât trebuie, există riscul de incendii, după cum subliniază Alin Crăciunescu, director de regiune la E-Distribuție Muntenia: „Dacă cineva declară 10 și consumă 15, pot fi incendii și comunitatea sa aibă probleme. Am început cu limitările Ilfov și Giurgiu”.
Pentru persoanele care vor să folosească toate aparatele fără să riște să se ia curentul, soluția este creșterea puterii de instalare printr-o cerere. În funcție de operator, taxa de avizare și de racordare poate ajunge la 150 de lei. Taxa se plătește o singură dată și nu afectează ulterior consumul lunar. Dacă nu este nevoie de cabluri noi și alte instalații, creșterea puterii se poate face de la distanță. În caz contrar, poate dura până la trei luni.