Peste 82.000 de oameni au fugit de războiul din Ucraina în România, iar 15.000 dintre ei au rămas în casele românilor.
Guvernul a propus un proiect de hotărâre care stabilește mecanismul de decontare a cheltuielilor cu hrană. Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul a stabilit că „persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită”, conform Libertatea.
Persoanele fizice care găzduiesc refugiați trebuie să depună la primărie, în primele trei zile lucrătoare ale fiecărei luni, o cerere în care precizează numărul de persoane găzduite, numele și prenumele acestora, localitățile din care acestea declară că provin și intervalul din timp din luna anterioară pentru care solicită decontarea cheltuielilor de hrană.
Citește și: Vladimir Putin a anunțat că există „schimbări pozitive” în negocierile cu Ucraina
Citește și: Numărul companiilor care spun „nu” războiului crește. Lista afacerilor închise în Rusia
Citește și: Perspectiva unui psiholog asupra războiului: „Războiul este o traumă a comunității, fie că suntem prinși în mijlocul lui, fie că asistăm neputincioși la el”
Citește și: Ucraina, dispusă să renunțe la intrarea în NATO, cu anumite condiții. Anunțul făcut de ministrul de externe ucrainean
Pe lângă cererii, oamenii care găzduiesc refugiați trebuie să completeze și o declarație pe propria răspundere, o copie a actului de identitate al celui care solicită decontul, dar și documente care atestă dreptul de folosință asupra locuinței în care găzduiește refugiații din Ucraina. Primăriile, prin intermediul serviciilor sociale sau/și a poliției locale, pot face verificări, pentru a verifica dacă informațiile furnizate sunt reale.
Datele sunt centralizate și trimise în termen de trei zile lucrătoare către inspectoratul județean pentru situații de urgență, care virează banii în conturile primăriilor, în următoarele zece zile lucrătoare. Ulterior, banii ar trebui să ajungă la oamenii care au cerut decontarea cheltuielilor în termen de trei zile lucrătoare.
Refugiații din Ucraina cazați în căminele școlilor și universităților de stat și private, au garanția că statul român le decontează 50 lei/persoană/zi pentru cazare, respectiv 20 lei/persoană/zi pentru masă, pe o perioadă de până la 90 de zile, potrivit OUG 20/2022.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 11, 2022 5:02 pm