Home > Social > Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile – ce măsuri rămân în vigoare
Starea de alertă a fost prelungită cu încă 30 de zile – ce măsuri rămân în vigoare
.
Starea de alertă va fi prelungită cu încă 30 de zile, începând cu data de 10 septembrie, conform noii Hotărâri emise joi de Comitetul Național pentru Situații de Urgență.
Măsurile sanitare și restricțiile dictate de pandemie rămân aceleași ca luna trecută, conform Libertatea. Mai mult, sunt menținute pentru încă 60 de zile de programe pilot în incinta Aeroportului Internațional Sibiu, la terminalul „Sosiri”, pentru a detecta persoanele infectate cu SARS-CoV-2 cu ajutorul echipelor canine, dar și în incinta Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj, la terminalul „Sosiri”.
Hotărârea CNSU păstrează măsurile de prevenire și control propuse pe durata stării de alertă. Astfel, masca rămâne obligatorie în „spațiile publice, piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă” pentru toate persoanele care au cel puțin cinci ani.
Totodată, testarea săptămânală rămâne obligatorie pentru personalul de îngrijire și asistență, a personalului de specialitate și auxiliar care își desfășoară activitatea în centrele rezidențiale de îngrijire şi asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii şi adulți, cu şi fără dizabilități, dar şi pentru alte categorii vulnerabile – totul cu grija direcțiilor de sănătate publică.
Se mențin și restricțiile privind organiarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spații deschise, dar și a întrunirilor desfășurate în scopuri culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise.
Activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor, se va desfășura în interiorul și/sau exteriorul bisericilor, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară. Pentru cinematografe și instituții de spectacole, organizarea activităților va fi permisă „cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și este interzisă la depășirea incidenței de 3/1.000 de locuitori”.