O țară cu o populație aproape cât a României a hotărât să combată criza economică prin stingerea tuturor luminilor stradale.
Este vorba despre Sri Lanka, o țară cu o populație de 22 de milioane de oameni. Statul insular este în miezul uneia dintre cele mai grave crize economice din ultimii zeci de ani. Srilankezii au de a face cu pene de curent zilnice, care durează până la 12 ore, potrivit Reuters.
Ministrul Energiei din Sri Lanka, Pavithra Wanniarachchi, a spus, după cum relatează Digi241: „Am instruit deja oficialii să închidă luminile stradale din toată țara pentru a ajuta la conservarea energiei”.
Urmează ca în Sri Lanka să ajungă un transport de motorină din India, cumpărat cu un credit de 500 de milioane de dolari, însă situația nu se va îmbunătăți considerabil. Odată ajuns transportul indian, autoritățile vor putea să reducă orele de limitare a consumului de electricitate, potrivit lui Pavithra Wanniarachchi.
Citește și: Ce spune Ministerul Apărării de la Kiev despre presupusul atac al Ucrainei asupra unui depozit de carburanți din Rusia: „Nu confirm și nici nu infirm”
Citește și: Noi măsuri de sprijin pentru energie și gaze. Care sunt noile prețuri?
Citește și: Primăriile vor putea ridica mașinile parcate neregulamentar din Capitală. Cât va costa recuperarea mașinii
Citește și: Ucigașul care a inspirat personajul Hannibal Lecter: „Aș ucide din nou, dacă aș fi eliberat”
Wanniarachchi a mai zis că penele de curent s-ar putea extinde până în luna mai, când începe sezonul ploios: „Nu avem ce altceva să facem. Până ce vor veni ploile, undeva în luna mai, probabil, penele de curent vor continua”.
În Sri Lanka, criza economică se adâncește. Un analist al firmei de brokeraj Lanka Securities, care a vorbit despre felul în care deznădejdea generalizată duce la deprecierea acțiunilor, a spus: „Preocupările din punct de vedere macroeconomic, împreună cu știrile cu privire la orele de tranzacționare mai scurte, plus penele de curent dese generează un sentiment negativ”.
Criza din Sri Lanka a apărut ca răspuns la planul fără de succes de reducere a taxelor și a impactului pandemiei de COVID-19, afectând un buget oricum slab. Astfel, rezervele de valută au scăzut cu 70% din 2020 până acum
Foto – 123rf.com
Ultima modificare aprilie 1, 2022 6:22 pm