Anul pandemiei a afectat pe plan intim tinerii, întrucât 28% dintre aceștia au spus că nu au avut viață sexuală în această perioadă.
Un sondaj realizat de platforma online de educație sexuală și contraceptivă PlanificaNeprevazutul.ro arată că 28% din tinerii nu au avut viață sexuală în pandemie. La pol opus se află cei 38% care spun că pandemia i-a determinat să se apropie mai mult de partenerul de cuplu.
Mai mult, distanțarea fizică și întâlnirile cu partenerul de cuplu mai rare din cauza restricțiilor au fost problemele principale cu care s-au confruntat în pandemie (40%), alături de stările de anxietate (34%) și de plictiseală (19%).
Dintre tinerii chestionați, 55% aveau relații la începutul pandemiei de coronavirus, pe când 41% au spus că era singuri. La un an de la debutul pandemiei, 58% spun că au relații fericite, 13% relații complicate, iar 14% sunt singuri, dar vor un partener.
Printre stările emoționale prin care au trecut în ultimul an pandemic, tinerii au spus că anxietatea (34%), plictiseala (19%), dar și fericirea (18%) și optimismul (13%) au fost stările predominante. Peste 40% au menționat că distanțarea de partener și întâlnirile mai rare au fost problema cea mai mare cu care s-au confruntat, în timp ce 32% au spus că nu s-a schimbat ceva în viața intimă.
Temerile de natură personală și sexuală au fost discutate cu partenerul de cuplu în 50% dintre respondenți, cu prietenii (19%), cu nimeni (17%), cu un membru al familiei (6%) sau cu psihoterapeutul (2%).
Sondajul despre cum au trăit și perceput tinerii din România ultimul an de pandemie a fost realizat în perioada 7 mai – 13 iunie 2021 prin folosirea unui chestionar online și și-a propus să analizeze principalele provocări sexuale și personale, resimțite de publicul tânăr în noul context sanitar. La întrebările chestionarului au răspuns 324 de tineri din țară, cu vârste cuprinse între 14 și 30 de ani, din mediul urban (74%) și rural (26%).