Cum se resimt sancțiunile împotriva Moscovei asupra rușilor de rând: „Rusia se transformă în Coreea de Nord”

.

Sancțiunile aplicate împotriva Moscovei se resimt la nivelul populației de acolo, efectele arătându-se pe zi ce trece.

Milioane de ruși resimt efectele sancțiunilor economice impuse de Vest față de Federația Rusă, după invadarea Ucrainei. Rubla se prăbușește, ratele dobânzilor cresc, iar rușii nu mai pot folosi cardurile pentru a plăti.

Andrey, un designer industrial în vârstă de 31 de ani intervievat de BBC, susține că nu își va putea permite ipoteca pe care o plătește la Moscova, de când s-au majorat dobânzile. „Dacă aș putea părăsi Rusia chiar acum, aș face-o”, a zis el. „Dar nu pot să renunț la slujbă”.

Tot acesta a recunoscut că îl sperie arestările făcute de autoritățile de la Moscova împotriva celor care se împotrivesc deciziilor partidului. „Mi-e rușine și nici măcar nu i-am votat pe cei de la putere”, a zis el, citat de Libertatea.

Sancțiunile aplicate împotriva băncilor rusești includ deconectarea lor de la sistemul de plăți cu cardul prin Visa și Mastercard, dar și de la plățile mobil prin platforme de tipul Apple Pay și Google Pay. Acest lucru se reflectă inclusiv în felul în care oamenii folosesc transportul în comun.

Citește și: Efectele sancțiunilor Vestului asupra Rusiei: „Realitatea economică a Rusiei s-a schimbat considerabil”

Citește și: Putin ar fi trimis la Kiev mercenari din Africa pentru a-l asasina pe președintele Zelenski

Citește și: Mărturiile soldaților ruși capturați în Ucraina: „Când ne-au trimis, ne-au spus că mergem ca pacifiști”

Citește și: E oficial: președintele Zelenski a semnat cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană

Daria, un manager de proiect de 35 de ani din Moscova, a povestit pentru BBC: „Plătesc întotdeauna cu telefonul, dar pur și simplu nu a funcționat. Au mai fost și alți oameni cu aceeași problemă. Se pare că barierele sunt operate de banca VTB, care este sancționată și nu poate accepta Google Pay și Apple Pay”. Ea a mai spus că nu a putut plăti nici la magazin cu telefonul din acest motiv.

La coada unui bancomat din Moscova, jurnaliștii BBC au discutat cu Anton, care le-a spus: „Nu sunt dolari, nu sunt ruble – nimic! Ei bine, sunt ruble, dar nu sunt interesat de ele”. El a spus că se teme că „Rusia se transformă în Coreea de Nord sau Iran, chiar acum”.

Pentru rușii care vor să schimbe rublele în euro sau dolari, îi costă cu aproape 50% mai mult decât în urmă cu o săptămână (asta dacă pot face rost de ea). La început de 2022, un dolar valora 75 de ruble, iar un euro valora 80 de ruble. Luni, acele valori au ajuns la 113 ruble, respectiv 127 ruble.

Foto -123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton