Românii păstrează curățenia și urmează regulile oriunde merg în lume. Mai puțin în România. Bucureștiul este plin de gunoaie, dar nimănui nu pare să îi pese. Pentru o Capitală curată este nevoie de bun simț din partea cetățenilor în primul rând.
Sociologul Gelu Duminică a explicat, pentru Digi 24, de ce cetățenii români respectă regulile de bun simț în străinătate, dar nu și în propria țară.
„Pentru că am fost învățați. În perioada comunistă, lumea fura de la stat și nu avea senzația că fură , pentru că era a altora, nu era al meu. Plus că binele comun nu prea contează, contez eu. Stai mă, adică toată lumea face la fel. Eu de ce nu aș face? Suntem mai aproape de Orient , decât de Occident din punct de vedere al respectului față de celălalt”, a afirmat sociologul.
Potrivit acestuia, cel care face regulile este societatea.
„Zic băi ce mișto e acolo, nici nu poți să arunci pe jos, dar tu acasă tot pe jos aruncai și așteptai ca altcineva să curețe după tine”, a subliniat el.
Cartoanele, PET-urile, resturile menajere pot fi văzute aruncate pe lângă coșurile de gunoi.
„Proprietatea asta privată înseamnă ce am eu, familia, restul, societatea nu e… Cerem să se schimbe societatea, dar de la ea putere, eu nu am nicio treabă, eu sunt curat, harnic, ceilalți sunt nașpa”, a precizat Gelu Duminică.
Potrivit statisticilor europene, Bucureștiul este unul dintre cele mai murdare orașe din blocul comunitar, iar vina este a tuturor.
Prin parcuri, pe străzi, prin mijloacele de transport în comun găsești coji de semințe. De ce? Pentru că românii mănâncă semințe și apoi scuipă cojile pe jos.
Există însă persoane care încep să ia atitudine împotriva celor lipsiți de bun simț. O doamnă care împrăștia coji de semințe într-un tren a devenit personaj negativ în toată țara după ce lecția primită de la o adolescentă a fost filmată și postată pe internet.
Sociologii afirmă că cei care nu respectă regulile de bun simț sunt tot mai des mustrați de oamnii cărora le pasă de mediul înconjurător.
Sursă foto: 123rf.com