În România, inflația va crește și mai mult, pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, după cum arată un raport publicat luni de Comisia Europeană, citat de Agerpres.
Efectele negative directe ale invaziei Rusiei asupra Ucrainei vor fi limitate în urma legăturilor comerciale directe dintre România cu țările implicate în război. Efectele indirecte ar putea să fie considerabile, după cum a avertizat Executivul comunitar.
„Impactul preţurilor energiei şi al materiilor prime are implicaţii extinse. Ţinând cont de importanţa Ucrainei şi a Rusiei ca furnizori de petrol, gaze şi materii prime (alimentare şi non-alimentare) pe pieţele globale, preţurile au crescut semnificativ”, se arată în raport.
Totodată, raportul subliniază: „România produce cea mai mare parte a gazelor pe plan intern, dar importă aproape 20% din consumul total de gaze, fiind puternic dependentă de gazoductul rusesc care trece prin Ucraina. În acelaşi timp, importurile de ţiţei rusesc sunt folosite de rafinării, care le reexportă ca produse petroliere finite”.
Concluzia la care a ajuns Comisia Europeană în acest sens este că „inflaţia ar urma să crească şi mai mult, afectând consumul privat, în pofida măsurilor excepţionale adoptate pentru a atenua impactul asupra gospodăriilor şi IMM-urilor al facturilor la electricitate şi gaze”.
Anumite sectoare de activitate sunt în mod deosebit expuse. Mai multe industrii importante din România (cum ar fi sectorul auto și utilajele, dar și construcțiile) sunt îndeosebi de vulnerabile la importurile de energie, la evoluția prețului energiei și la necesitatea de materii prime.
Totodată, Comisia Europeană a transmis că România se află în prima linie a crizei umanitare și geopolitice, întrucât găzduiește un număr mare de refugiați din Ucraina, chiar dacă mulți dintre ei aleg să plece către alte țări membre UE. Pentru a împlini nevoile lor, va fi nevoie de mobilizarea de resurse suplimentare în domeniul sănătății și al protecției sociale.