Un nou raport arată că românii reciclează de cinci ori mai mult în prezent decât în urmă cu 14 ani.
Românii au devenit, în ultimii 14 ani, mult mai implicați în protejarea mediului înconjurător, conform raportului anual privind starea mediului în România, citat de Asociația RESPO DEEE. La nivelul anul 2019 s-au adunat din piață spre reciclare estimativ 100.000 tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE), comparativ cu 21.718 tone de DEEE în anul 2008. Deși volumul DEEE-urilor colectate a crescut de cinci ori, specialiștii spun că încă nu este suficient pentru a atinge normele impuse de Comunitatea Europeană.
Conform studiilor sociale existente și a practicii unor țări mai evoluate decât noi în ceea ce privește reciclarea, Asociația RESPO DEEE subliniază că educația de mediu produce efecte considerabile în societate într-o perioadă cuprinsă între 10-20 de ani. Este nevoie astfel de un schimb de generații pentru ca practica colectării și reciclării responsabile să devină un lucru uzual.
Trebuie precizat însă că, în țara noastră, prima organizație de transfer de responsabilitate (OTR) în domeniul deșeurilor de echipamente electrice și electronice a apărut în 2007, până atunci practica reciclării DEEE fiind necunoscută și aproape inexistentă.
Citește și: Plantele carnivore. Sfaturi și trucuri de îngrijire a plantelor în apartament
Citește și: Ora de vară 2022. Când se schimbă ora în România!
Citește și: Destinații pentru luna de miere. Locuri romantice în România și în lume!
Citește și: Lalelele, flori de primăvară deosebite. Cum se îngrijesc și se păstrează lalelele
Efectele educației de mediu se vor vedea peste un deceniu sau două
”Educația de mediu produce efecte concrete în 12-20 ani”, declară Cristian Pocol, Președintele Asociației RESPO DEEE. „Este nevoie, practic, de un schimb de generații pentru ca procesul de colectare a DEEE-urilor să devină unul firesc în viața tuturor oamenilor. Ne raportăm concret la exemplul României. În 2019 s-au strâns de aproape 5 de ori mai multe DEEE-uri din piață decât în 2008. Eforturile colective de conștientizare a populației, derulate atât de fiecare OTR cât și de Ministerul Mediului, produc astfel efecte încurajatoare”.
În anul 2019, la nivelul Uniunii Europene rata impusă de reciclare era de 45%, iar România a ajuns în anul 2019 la 35%. Ulterior, această rată de reciclare impusă a crescut la 65%. Vestea bună este că nici statele mai dezvoltate nu ating baremul impus de UE.
”Noi însă, în România, trebuie să ne dublam eforturile de educare, colectare și reciclare în următoarea perioadă”, a mai subliniat Pocol. „Desigur, pentru acest lucru este nevoie de infrastructură de reciclare, ceea ce nouă ne lipsește. Nu avem fabrici suficiente, plasate strategic și echilibrat pe întreg teritoriul țării”.
Campaniile de mediu din prezent au efect imediat asupra unui procent destul de redus din populație, însă ele trebuie continuate și susținute pentru a schimba comportamentul majorității. De aceea, educarea copiilor și a tinerei generații este extrem de importantă pentru a construi un viitor sustenabil în România. Generația tânără este puternic înclinată spre a proteja mediul înconjurător și este deschisă să se implice activ în acțiuni sustenabile.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 9, 2022 5:45 pm