Jumătate dintre românii din Afganistan nu vor să plece, autoritățile care fac eforturi pentru a-i evacua încercând să îi convingă să părăsească țara.
În câteva săptămâni, șansele de evacuare ar putea fi nule în câteva săptămâni, ținând cont că statele occidentale și-au închis ambasadele. Surse implicate în operațiunile de evacuare au declarat pentru Digi24 au declarat: „Stăm cu avionul gol în Pakistan”.
Un avion al Armatei Române așteaptă acum pe aeroportul din Islamabad, în Pakistan, la o oră distanță de zbor de Kabul. În timpul nopții, un singur cetățean român a fost luat cu avionul, fiind însoțit de o echipă mobilă a MAE.
Oficialii români au explicat pentru Digi24: „Din 33 de cetățeni români înregistrați, 16 au vrut să plece. Din cei 16 am luat unul de la aeroport. Acum facem eforturi să îi aducem pe ceilalți 15 în aeroport, ca să putem trimite avionul să îi evacueze”.
Însă aceștia nu pot ajunge momentan la aeroport, întrucât străzile din Kabul sunt foarte periculoase pentru cetățenii occidentali, în pofida asigurărilor verbale oferite de talibani, care susțin că vor permite trecerea sigură pentru persoanele care vor să plece din țară. Oficialii români au mai spus: „Sunt facțiuni talibane diverse care nu vorbesc între ele, plus mulțimi de oameni care stau pe drumuri”.
Citește și: Klaus Iohannis, despre persoanele care răspândesc știri false în pandemie: „Scopul este de a slăbi solidaritatea națiunii”
Citește și: Doi tineri, de 30 de ani, fără comorbidități, dar nevaccinați, au murit de COVID-19
Citește și: Virusul Marburg, descoperit în Africa de Vest. O persoană a decedat și alte 155 au intrat în carantină
Citește și: Primul caz de infectare cu virusul West Nile în România
14 dintre români sunt angajații unei firme de securitate, a cărei clădire se află în oraș. Al cincisprezecelea român se află într-o altă locație. Oficialii români colaborează cu partenerii americani și britanici pentru a-i evacua pe români în siguranță.
Problema cea mai mare o constituie românii care nu vor să plece din Afganistan. O parte dintre ei sunt angajați ONU, care au decis să rămână și să plece odată cu cei de la Organizația Națiunilor Unite. Alții lucrează la o companie de securitate cibernetică și au decis să urmeze planul de evacuare al companiei. Mai este o persoană care locuiește în Kabul din anul 2014, lucrând pentru un ONG. Acest ONG își va încheia activitatea în Afganistan în cursul zilei de 20 august.
„Cei care nu vor să plece își asumă practic această opțiune”, au spus oficialii români, care amintesc că în câteva zile sau săptămâni evacuarea ar putea deveni imposibilă. „Noi suntem gata să îi luăm pe toți”.
Foto – Profimedia
Ultima modificare august 19, 2021 6:18 pm