Rezultatele la simularea examenelor de Bacalaureat și Evaluare Național sunt mai slabe decât anul trecut, potrivit declarațiilor făcute joi de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
Sorin Cîmpeanu a făcut referire și la educația online cu această ocazie, spunând că aceste rezultate arată „faptul că educația online a fost departe de a-şi atinge scopul”, citat de Edupedu.
„Rezultatele la simulare sunt, cu două excepții, mai slabe decât anul trecut”, a zis el, potrivit Libertatea. „Excepțiile sunt la examenul de Bacalaureat, pentru proba obligatorie a profilului, pentru care anul acesta avem o rată de promovare de aproape 60%, mai exact de 59,73%, anul trecut am avut 51,4%, deci este mult mai bine anul acesta”.
Ministrul Educației a mai adăugat apoi: „Proba la alegere a profilului, de asemenea, a înregistrat o ușoară creștere, de la 68,1% anul trecut, la 70,92% anul acesta. În rest, la toate celelalte probe, limba și literatura română, Bacalaureat, avem o scădere de la 70,2 la 68,31”.
Vorbind despre Evaluarea Națională, ministrul Cîmpeanu a explicat că la Limba Română, notele mai mari sau egale cu 5 se regăsesc în proporție de 70,53%, un procent mai mic decât anul trecut. „La limba maternă avem 82,45%, iar la matematică avem 60,58% față de 59,77% anul trecut”, a zis ministrul.
Totodată, Cîmpeanu a ținut să precizeze că subiectele la simulări sunt, de regulă, mai grele decât cele de la examenele reale: „În urma analizei acestor rezultate, colegii mei deja și-au însușit lecțiile și își vor face un setting adecvat pentru subiectele de la examenele naționale de Bacalaureat și Evaluare Națională. O primă concluzie pe care mi-au spus-o deja este aceea că rezultatele sunt foarte slabe spre exemplu la Bacalaureat pentru clasa a XI-a și semestrul doi din clasa a X-a”.
Concluzia ministrului Educației face referire la școala online: „Este o primă concluzie pe care colegii mei au desprins-o cu foarte multă claritate. Îmi pare rău, dar este o confirmare a ineficienței predării online în condițiile în care nu întrunim toate elementele”.