Românii se bucură de o nouă zi liberă, dacă decid să participe la recensământul online prin autorecenzare.
Angajatorii au obligația de a acorda o zi liberă plătită salariaților, dacă ei au completat formularul online în prima parte a recensământului online a populației. Între 14 martie și 15 mai, recensământul se va face online. Persoanele care nu au acces la internet vor primi vizita recenzorilor acasă, între 16 mai și 17 iulie.
Fiecare persoană, indiferent de cetățenia, care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni, se poate autorecenza în doi pași.
Cum se face autorecenzarea pentru recensământul online
Primul pas este accesarea platformei de autorecenzare și completarea formularului de pre-înregistrare pentru persoana care completează și pentru membrii gospodăriei din care face parte.
Pentru al doilea pas, persoana care s-a ocupat de pre-înregistrare și membrii gospodăriei sale vor primi un link la adresa sau la adresele de e-mail indicate. Fiecare link conduce la chestionarul individual de recensământ. Odată completat chestionarul individual, se apasă butonul „Finalizare”, iar acesta este transmis în baza de date a recensământului.
Autorecenzarea se poate realiza pe orice dispozitiv: telefoane inteligente, tablete, laptopuri, desktopuri și altele. Este posibilă și autorecenzarea online asistată, care se face în spații special amenajate de fiecare primărie, fie pe tabletele recenzorilor, fie pe dispozitivele electronice personale, cu sprijinul unui recenzor.
Motive pentru care platforma de autorecenzare ar putea merge greu
Recensământul online al populației întâmpină deja probleme, din cauza fluxului mare de oameni care doresc să apeleze la această opțiune. Institutul Național de Statistică a explicat mai multe.
„Ca urmare a interesului foarte ridicat manifestat de populație pentru accesarea platformei de autorecenzare în primele ore ale zilei de 14 martie, website-ul dedicat Recensământului Populației și Locuințelor a fost suprasolicitat”, arată INS, citat de Antena 3.
Citește și: Statul va oferi bani românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina. Se vor deconta 20 de lei pe zi de persoană
Citește și: Numărul companiilor care spun „nu” războiului crește. Lista afacerilor închise în Rusia
Citește și: Guvernul României, după isteria cu benzina: vom sancționa „orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public”
Citește și: Raport: românii reciclează de cinci ori mai mult decât în urmă cu 14 ani
INS a mai adăugat: „Până la suplimentarea resurselor de natură tehnică, rugăm persoanele care doresc să se autorecenzeze să acceseze direct Platforma de Autorecenzare la adresa autorecenzare.insse.ro sau site-ul Institutului Național de Statistică la adresa insse.ro/cms/ro”.
Cum primești zi liberă pentru recensământul online
Salariații care decid să apeleze la autorecenzarea online vor beneficia de o zi liberă suplimentară de la angajator. Dovada că un salariat a participat la recensământul online constă într-un cod unic. Codul este generat automat de aplicația informatică, pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.
Prezentarea codului către angajator trebuie să aibă loc într-un anumit interval de timp, nu mai târziu. Președintele INS, Tudorel Andrei, a spus: „La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”.
Persoanele care refuză să se autorecenzeze nu sunt amendate, însă dacă informațiile furnizate sunt eronate sau incomplete, amenzile variază între 1.000 și 3.000 lei.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 14, 2022 1:20 pm