Aproape toată populația lumii respiră aer poluat, potrivit unui raport recent realizat de Organizația Mondială a Sănătății.
OMS face apel, cu această ocazie, la reducerea utilizării combustibililot fosilie, potrivit agențiilor de presă AFP și DPA. Concluziile raportului sunt rezultatul unei combinații de imagini satelit din întreaga lume, precum și date colectate din mii de orașe, potrivit explicațiilor doctorului Sophie Gumy, de la Departamentul pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS.
Aproximativ 99% din populația lumii respiră aer poluat. Peste 6.000 de zone urbane din 117 țări monitorizează calitatea aerului. Oamenii respiră niveluri periculoase de particule fine și dioxid de azot, iar cei mai afectați sunt aceia care trăiesc în țări cu venituri reduse.
„După supravieţuirea unei pandemii, este inacceptabil să se înregistreze în continuare şapte milioane de decese care pot fi prevenite şi pierderea evitabilă a nenumăraţi ani de sănătate bună ca urmare a poluării aerului”, a explicat doctor Maria Neira, directoare a Departamentului pentru mediu, schimbări climatice şi sănătate al OMS, citată de Digi24. „Prea multe investiţii sunt în continuare consacrate unui mediu poluat, mai degrabă decât în aer curat şi sănătos”.
Citește și: Țara care stinge luminile stradale, pentru a combata cea mai gravă criză economică din ultimele decenii
Citește și: Noi măsuri de sprijin pentru energie și gaze. Care sunt noile prețuri?
Citește și: Primăriile vor putea ridica mașinile parcate neregulamentar din Capitală. Cât va costa recuperarea mașinii
Citește și: Statistici îngrijorătoare: peste 12.000 copii abuzați anul trecut. „Copiii care au trecut prin situații de abuz se află în risc crescut de sindrom post-traumatic”
Cele mai multe dintre măsurătorile menționate în raport au fost realizate între 2010 și 2019, înainte de pandemia de COVID-19, care a avut un impact major asupra mai multor sectoare economice și industriale poluante. OMS susține că rezultatele raportului subliniază importanța de a reduce utilizare combustibililor fosili și necesitatea de a adopta măsuri concrete pentru reducerea nivelurilor de poluare a aerului.
Directorul general al OMS, doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus, a explicat într-un comunicat de presă: „Preocupările energetice actuale subliniază importanţa accelerării tranziţiei către sisteme energetice mai curate şi mai sănătoase”.
El a conchis: „Preţurile ridicate ale combustibililor fosili, securitatea energetică şi urgenţa de a aborda provocările duble în materie de sănătate ale poluării aerului şi schimbărilor climatice subliniază nevoia urgentă de a progresa mai rapid către o lume mult mai puţin dependentă de combustibilii fosili”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare aprilie 4, 2022 7:41 pm