Raed Arafat, despre scandalurile de dezinformare recente: „Nu se pune problema cenzurii”

.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre dezinformările recente apărute în online și mass-media.

Raed Arafat a declarat că multe organizații non-guvernamentale au acuzat Guvernul că se transformă în „Ministerul Adevărului” și că atacă libertatea de exprimare a jurnaliștilor, că rolul platformei de detectare a știrilor false din presa online este „o monitorizare a informațiilor care circulă, ca să putem reveni cu răspunsuri și clarificări”.

Pe 11martie, au apărut informații conform cărora mai multe ONG-uri se pregătesc, în colaborare cu Guvernul, o platformă informatică, care ar urma să scaneze presa online, bloguri și rețele de socializare, pentru a descoperi „fake news” și propagandă pro-rusă, în contextul războiului declanșat de președintele rus Vladimir Putin în Ucraina.

Oficialul DSU a ținut să spună că nu se pune problema cenzurării jurnaliștilor sau a închiderii unor site-uri, și că „dezinformarea este o armă în aceste momente”, pe care noi „trebuie să o combatem” și „ca să o combatem, trebuie să știm de ea”.

„Acest scandal a pornit de la un fake-news, de fapt”, a spus Arafat, citat de Libertatea. „Nu se pune problema cenzurii. Nimeni nu a pus problema de a cenzura. Nimeni nu a pus problema că noi vom închide entități de media sau de social media. Intenția era să fie o monitorizare pe ce informații circulă, ca să putem reveni cu răspunsuri și clarificări”.

Citește și: Guvernul României, după isteria cu benzina: vom sancționa „orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public”

Citește și: Realitatea paralelă prezentată de propaganda rusă: „Asistăm neputincioşi la uciderea în direct a presei ruse independente”

Citește și: Statul va oferi bani românilor care găzduiesc refugiați din Ucraina. Se vor deconta 20 de lei pe zi de persoană

Citește și: Zi liberă nouă pentru români: tot ce trebuie să știi despre recensământul online

Arafat a spus că este esențial ca autoritățile să afle din timp ce informații se propagă în online, pentru a le putea verifica din timp. „Vedem foarte bine ce pot să facă dezinformările și ce poate să facă o știre virală pe social media, care este mincinoasă”, a subliniat el. „Dacă o prinzi la începutul ei, mult mai bine o combați, decât să o prinzi când a devenit virală peste tot și lumea nu mai este interesată de răspunsul tău”.

Raed Arafat a mai spus că există directive europene privind monitorizarea informațiilor care circulă în mediul online: „Este o datorie a noastră, sunt directive europene în acest sens. Sunt reguli europene în acest sens. Această platformă asta urmărea”.

„Faptul că o entitate media a ieșit cu un fake că noi vrem să cenzurăm și așa s-a interpretat, să îmi arate cineva unde scrie că vom închide pe cineva”, a mai spus el. „Nici nu avem uneltele. Singurele momente în care poți să faci așa sunt în starea de urgență, iar noi nu avem stare de urgență și nu prevedem așa ceva”.

Foto – Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton