Home > Social > Reacția CNCAN, după ce șeful agenției atomice a ONU a spus că nivelul radiațiilor de la Cernobîl este „anormal”: „Nu există un pericol pentru mediu sau populație”
Reacția CNCAN, după ce șeful agenției atomice a ONU a spus că nivelul radiațiilor de la Cernobîl este „anormal”: „Nu există un pericol pentru mediu sau populație”
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a transmis că nivelul de radiații de la Cernobîl nu reprezintă un pericol pentru mediu sau populație în momentul de față.
Centrala dezafectată de la Cernobîl a fost căminul celui mai grav dezastru nuclear din istoria umanității în 1986, fiind folosită în continuare pentru a controla deșeurile nucleare rămase. Directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice, Rafael Grossi, a spus că nivelul radiațiilor de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl este anormal, potrivit BBC.
După ce a mers la Cernobîl pentru a verifica situația, Rafael Grossi a spus, citat de Europa FM: „Nivelul de radiație este, aș putea spune, anormal”. Grossi a mai spus: „Au fost momente în care nivelul de radiații a crescut din cauza că forțele militare ruse și-au mutat echipamente grele în zonă. Au fost depistate radiații crescute și când au plecat din această zonă”.
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a spus că toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură, neexistând vreun pericol pentru mediu sau populație.
„Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționeaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale”. arată CNCAN, conform Digi24. „În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație”.
În plus, CNCAN adaugă: „Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații. CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice”.
Autoritățile europene și-au exprimat teama legată de securitatea nucleară pe teritoriul Europei. Șeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson, au spus într-o declarație comună: „Agresiunea ilegală şi nejustificată a Rusiei în Ucraina pune din nou în pericol securitatea nucleară pe continentul nostru”.