Programul guvernamental „Sprijin pentru România” începe pe 1 iunie. La cine ajung tichetele de 250 de lei

.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că procesul de emitere, distribuire și încărcare a voucherelor sociale oferite prin programul guvernamental „Sprijin pentru România” va începe pe 1 iunie.

Tichetele au valoarea nominală de 250 de lei, și sunt destinate persoanelor care se află în situații de deprivare materială sau risc de sărăcie. Acest program reprezintă cea mai importantă inițiativă de acest gen, din perspectiva numărului de beneficiari.

Există peste 2,5 milioane de beneficiari, care vor primi tichete pentru achiziția de produse alimentare. Sursa de finanțare este una multiplă: din bugetul de stat, din fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate (POAD) 2014-2020 și din perioada viitoare de programare 2021-2027, prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială (POIDS).

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat, citat de Digi24: „Iniţiativa acordării cu promptitudine a tichetelor sociale reprezintă în sine o serie de premiere în administraţia centrală, efort care nu ar fi fost posibil fără o mobilizare şi sincronizare a mai multor ministere, companii naţionale şi private”.

Boloș a mai explicat care sunt pașii din cadrul proiectului. „Începând cu identificarea beneficiarilor din categorii vulnerabile diferite, contractarea şi evident producţia unui număr atât de mare de carduri, sincronizarea şi validarea listelor de beneficiari între Ministerul Muncii şi ANAF, distribuţia la nivel naţional şi încărcarea o dată la două luni a acestor carduri, toate acestea reprezintă un exemplu de solidaritate şi de mobilizare la nivelul Guvernului”, a spus el.

Citește și: Bărbat din Suceava, apel la 112 după ce soția l-a agresat fizic

Citește și: Consilierul lui Zelenski, despre posibilitatea ca Ucraina să cedeze pământ Rusiei: „Duceți-vă naibii, nenorociților, cu sugestiile voastre”

Citește și: Crimă cu sânge rece la Vaslui: o femeie de 21 de ani și-a ucis soțul, apoi i-a înscenat sinuciderea

Citește și: Volodimir Zelenski, despre Vladimir Putin: „Mi se pare că trăiește în lumea lui virtuală, fără să-și dea seama că Ucraina nu pleacă nicăieri”

Acesta a mai adăugat: „Negocierile cu Comisia Europeană, mecanismele de finanţare din surse multiple şi alte inovaţii în finanţarea europeană nici nu mai contează în momentul în care românii cu probleme financiare grave vor primi primele semne de sprijin”.

Pe lista beneficiarilor care primesc aceste tichete sociale se numără, conform OUG nr.63/2002:

  • pensionarii din sistemul public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri nete lunare proprii sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
  • familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere, ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile monoparentale ale căror venituri nete lunare pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei;
  • familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoanele fără adăpost, aşa cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton