Despre localitățile din Ucraina care sunt departe de războiul declanșat de Rusia nu se vorbește prea des. Primarul Cernăuțiului, Roman Kliciuk, a vorbit despre situația din orașul său.
Roman Kliciuk este primarul orașului Cernăuți din decembrie 2020. Localitatea reprezintă capitala Bucovinei istorice, acolo existând o comunitate semnificativă de români. Populația orașului este de 250.000 de locuitori, dar după 24 februarie au mai sosit alte 50.000 de persoane.
Într-un interviu cu Libertatea, primarul din Cernăuți a vorbit despre cum s-a schimbat dinamica orașului său de la izbucnirea războiului. El a povestit că „prima săptămână a fost una a fricii și neînțelegerii”, neștiind direcția în care avea să avanseze inamicul. „În primele săptămâni, la Cernăuți au sosit persoanele strămutate intern”, a zis el.
Acesta a adăugat mai apoi: „Soseau sute de mii de persoane, speriate, fără lucruri elementare. O parte soseau pe o noapte-două și se îndreptau mai departe spre vama „Porubna-Siret” pentru a ajunge pe teritoriul UE, alții au venit la Cernăuți cu gândul de a aștepta o perioadă aici”. Ținând cont că mulți oameni veneau la Cernăuți fără strictul necesar, toate resursele orașului au fost direcționate pentru „satisfacerea necesităților de bază ale persoanelor strămutate”, conform plui Roman Kliciuk.
Citește și: Klaus Iohannis, despre situația tensionată din Republica Moldova: „Nu avem informații concrete că Republica Moldova ar fi amenințată”
Citește și: Jurnalul unei tinere care a supraviețuit o lună în subsolurile din Mariupol: „M-am împăcat cu moartea mea. Ceea ce mă înfricoșează cu adevărat este o viață sub ruși”
Citește și: Povestea asistentei din Ucraina care și-a pierdut picioarele într-o explozie: „Trebuie să trăiesc pentru copiii noștri, pentru familia noastră, asta e cea mai puternică motivație”
Citește și: Manifestație cu lacrimi a soțiilor și mamelor soldaților care apără Azovstal, în Ucraina: „Nu ne vom retrage, chiar dacă trebuie să mergem noi acolo!”
Întrebat cine a venit în ajutor autorităților din Cernăuți pentru a gestiona criza, Kliciuk a răspuns: „Imediat au luat legătura cu noi alte orașe înfrățite și le sunt recunoscător partenerilor pentru ajutorul umanitar trimis. Mai multe orașe din România au răspuns solicitărilor: Timișoara, Suceava și Iași”.
Primarul ucrainean a discutat și despre nivelul intens de anxietate resimțit de el și de ceilalți locuitori din Cernăuți cu privire la ce se petrece: „Liniștea de la noi nu înseamnă că suntem în siguranță. Cernăuțenii, dar și eu, ne gândim zilnic la asta. Ne trezim din somn și citim știrile, dar și adormim cu paginile web de informații actuale. Avem emoții pentru fiecare ucrainean care se află pe front. Când afli despre acele grozăvii, despre bombardarea populației civile, despre cum își bat joc rușii de ucraineni, te doare sufletul. În pofida acestui fapt, noi vom asigura cu tot ce este necesar frontul ucrainean”.
Totodată, Kliciuk a numit aparenta pace din Cernăuți o „mare iluzie”. „Nimeni nu știe ce e în capul lui Putin și susținătorilor săi”, a afirmat acesta. „Nimeni nu știe ce va ținti următoarea rachetă. Nimeni nu poate garanta că încă un oraș ucrainean nu va deveni victima unor bombardamente”.
Foto – YouTube
Ultima modificare mai 5, 2022 2:36 pm