Prima carte din România care îi învață pe copii despre drepturile lor: „Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!”

.
"Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!" este o carte publicată la editura Curtea Veche, care ajut

ă copiii să dobândească noțiuni despre drepturi și obligații, dar și despre rolul și puterile statului. Prin jocuri și ilustrații, copiii află că fiecare cetățean are dreptul la viață, la educație, la muncă și la liberă circulație, la un mediu sănătos, dar și că faptele bune, compasiunea, încrederea, entuziasmul, toleranța și respectul reciproc sunt esențiale și n-ar trebui să lipsească din viziunile lor asupra vieții.

Zilele trecute am cunoscut-o pe Alina Dumitrașcu, autoarea cărții și co-fondatoare a organizației Smartastic Lab, și am invitat-o să ne povestească cum a apărut această inițiativă și ce proiecte intenționează să dezvolte pentru copii în viitor.

De unde a apărut ideea unei astfel de cărți?

Alina Dumitrașcu: În copilărie aveam o vecină avocată pe care o admiram foarte mult. Mi-a făcut cadou un cod penal adnotat, am citit cartea din scoarță în scoarță și de atunci nu mi-a mai scos nimeni din cap că vreau să ajung avocat. Am studiat dreptul, m-a pasionat, apoi mi-am continuat studiile, am făcut masterate și am făcut și un doctorat în drept. Nu neapărat titlurile astea te schimbă ca om, ci efortul în sine de a urma un astfel de program și de a trage de tine să mai citești, să mai descoperi câte ceva, să te apuci să scrii, să descoperi dacă frazele tale mai au subiect și predicat. În timp visele mele s-au împlinit și brusc mi s-a părut că am ajuns pe un platou, puteam să mă uit în urmă și să spun da, am făcut tot, puteam să mă uit înainte și să mă gândesc ce aș mai putea să fac în plus ca avocat și ce rămâne în urma mea.

Alina Dumitrașcu

M-am gândit că totul pornește de la constituție, iar copiii pare că răspund cel mai bine la sfaturile părinților când sunt încă micuți, când sunt în clasele primare. Am citit foarte mult și am aflat cât de importanți sunt primii ani de școală, pentru că atunci prinde rădăcini omulețul respectiv. Și pornind de la premiza asta, am făcut o structură a cărții și am căutat o ilustratoare. Am găsit-o pe Anda Ansheen și mi s-a părut că exact așa aș desena eu, dacă ar fi să desenez cartea. Am început să lucrez propriu-zis la cuvinte, la jocuri, m-am gândit ce li s-ar părea drăguț copiilor, iar inspirația a venit de la băiețelul meu și animăluțele lui preferate. Mi s-a părut că tocmai asta trebuie, să menținem fantezia și imaginația care le lipsesc copiilor la școală și să mă depărtez un pic de manualele formale. În plus, cred că este important ca în viață să punem accentul pe pozitivism. Cartea nu e numai despre drept și despre valori, este și despre a fi pozitiv, despre a visa, despre a nu renunța la nimic.

Ce învață copiii prin intermediul cărții?

Alina Dumitrașcu: Capitolele cuprind drepturile din constituție și câteva informații despre structura statului de drept, pe înțelesul copiilor, într-un mod jucăuș și interactiv. Este o carte drăguță, poate fi citită și în vacanță și este și educativă. În plus, unul dintre personajele cărții este o fetiță care pictează, își vinde picturile, scrie o carte. N-am spus explicit că poate să facă o grămadă de alte lucruri, dar mi s-a părut important să repoziționez un pic fetița și personajul ei să fie la fel de voios și la fel de capabil ca și băiețelul. Cred că este important să informăm copiii și în direcția aceasta a egalității de gen și a egalității de șanse.

SmartasticLab4

Am lansat cartea anul trecut în iunie, în cadrul unui eveniment extraordinar organizat de minunata echipă a editurii Curtea Veche și astfel am adunat o comunitate de oameni care vor să schimbe ceva, care se încântă și vor să facă lucruri, dar trebuie să li se ofere acea sclipire și acel ceva de unde să pornească bucuria lor și dorința de a se implica. Este prima mea carte pentru copii, dar și prima carte din România care vorbește celor mici despre constituție și sper să ajungă la cât mai mulți copii.

Povestește-mi despre Smartastic Lab. Cum a apărut această inițiativă și care este misiunea ei?

Alina Dumitrașcu: Pentru mine este important, dacă vorbim despre dreptate și ordine să ne și implicăm, nu doar să stăm pasivi și să ne plângem. După ce am lansat această cărtică, am hotărât împreună cu două prietene avocate, Raluca Golescu si Cristina Pintilie, să facem un ong, prin care să dezvoltăm niște ateliere pentru copii, pornind de la cartea pe care am scris-o.

Smartastic Lab a fost făcut cu gândul că ne dorim să le ajutăm pe fetițele de 7-12 ani să-și găsească inspirația, să-și dorească să citească anumite cărți, să renunțe la niște stereotipuri care par, în această etapă a societății, că ar fi admirate. Nu înseamnă că fetele nu trebuie să fie frumoase sau că nu trebuie să fie aranjate, înseamnă că trebuie să aibă ceva în căpușor și să-și urmeze un vis cu tărie, pentru că altfel n-o să ajungă nicăieri. Pornind de la visul acesta, ne-am gândit să facem un ong care să dezvolte proiecte în două direcții, empowerment pentru copii, prin rule of law și gender equality.

SmartasticLab9

Smartastic Lab vine de la combinația dintre smart și fantastic. Noi credem despre copii că pot fi ambele lucruri, fetițele pot fi și frumoase și deștepte, băieții pot fi fantastici în felul lor, dar credem că băieții ar trebui să fie și ei sensibili, să fie lăsați să plângă, în timp ce fetele, atât timp cât au un punct de vedere, să fie lăsate să și-l exprime.

Primul program pe care l-am dezvoltat este de alfabetizare constituțională și se numește Începe cu Dreptul. Mergem în școli și ținem ateliere pornind de la carte, fie în timpul orelor de educație civică, fie cu ocazia unor evenimente speciale (1 Decembrie, Ziua Constituției). Am făcut și un filmuleț special pe care îl proiectăm la începutul întâlnirii, ca să o facem mai interactivă, să le placă, să nu fie încă o oră în care niște avocate vin în fața lor și vorbesc.

Facem niște mici experimente, pe structură de focus grupuri, care abordează teme adaptate vârstelor lor: dacă o fetiță și un băiat au desenat aceleași lucruri, oare ar trebui să primească aceeași recompensă? Practic adresăm o problemă prin intermediul unui joc: îi dai fetei o recompensă mai mică decât băiatului și se trezește un simț civic general, toți spun că nu e corect, că fetița este întristată. Îi pui într-o situație pe care mai târziu, probabil, ca adulți, n-o s-o accepte, dacă de mici conștientizează că nu este corect. Sau facem exerciții cu ei și îi punem în situația în care ar fi, să zicem, președinte și îi întrebăm care ar fi primele măsuri pe care le-ar lua. Cred că este important, când ești mic, să exersezi niște roluri, ca să nu pară imposibile sau irealealizabile când ești adult și chiar te poți gândi la ele fără să mai fie în joacă.

SmartasticLab5

În timpul cursurilor, copiii intră în lumea personajelor din carte și se creează un zumzet care este foarte bun pentru că generează foarte multe idei. După ce descoperă personajele și identifică despre ce drept este vorba și în ce condiții poate fi manifestat, facem o sesiune de întrebări și răspunsuri și cei care răspund corect se pot îmbrăca în robă. Sunt înnebuniți, își închipuie că sunt judecători sau avocați, pe mine lucrul acesta mă șochează, este incredibil, dacă noi cu constituția facem asta, nu pot să-mi închipui cum ar fi cu o materie mult mai haioasă. Ne iau în brațe, ne spun că de-abia așteptau să venim, că își doresc să fie ca noi și cartea îi bucură. De fiecare dată simțim nevoia lor de a interacționa cu alți oameni, de a se exprima, de a se manifesta, de a ieși din carapace și cu altcineva decât învățătorul.

Am ținut cursul în școli publice și în școli private, dar ne-am dorit în mod special să ajungem la o școală din afara Bucureștiului și la un centru de plasament. Am ajuns la școala din Ciocănești, unde copiii ne-au primit foarte bine și la Centrul Pinocchio. Aici m-a impresionat unul dintre cei mai vorbăreți copii, singurul din grup care a spus la final că și-ar dori să fie și președinte. După ce am terminat cursul, am aflat că până să venim noi nu vorbise deloc. Angajații nu știau dacă să-l înscrie la școală sau nu, nu știau dacă se poate exprima, scotea doar niște sunete. M-am bucurat că s-a simțit confortabil și că datorită experienței ăsteia va fi înscris la școală.

SmartasticLab7

Ce planuri de viitor aveți?

Alina Dumitrașcu: În viitor vrem să facem niște proiecțele online prin care fetițele să fie îndreptate în direcția digitală, de fapt în direcția STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Ne-am dori să le ajutăm să descopere că pot fi și ele IT-ist, chimist, om de știință, orice vor ele să fie. Pentru asta, o să încercăm să găsim niște muze, eventual femei pe care copiii le admiră, și să facem niște colecții de filmulețe cu ele, pe care să le proiectăm în școli. În felul acesta băieții pot să vadă că există femei care fac lucruri semnificative, ceea ce le trezește respectul și, astfel, nu mai e nevoie să discuți despre egalitate, pentru că respectul deja există.

Mai vrem să facem un proiect pe modelul he for she, intitulat Împreună este mai bine, în care băieți sau bărbați să vorbească despre o femeie sau o fată pe care o admiră și să motiveze de ce, iar în felul acesta să-și influențeze și prietenii care poate nu ar vorbi la fel de frumos despre o femeie. Mai avem un proiect, 25 de secunde, prin care ne dorim ca fetele, împreună cu părinții, să creeze un filmuleț despre o abilitate a lor, să ni-l trimită și noi să-l încărcăm pe rețelele la care avem acces și prin aceste clipuri să se impulsioneze unele pe altele. Vrem să facem și o platformă digitală de educație pe care să o poată folosi profesorii în școli. Cartea este disponibilă, am putea să le facem un training, dacă ar exista și platforma cu informații, le-ar fi mai ușor profesorilor care își doresc să predea copiilor pe teme legate de drept și constituție. N-o să vă dezvălui deocamdată mai multe informații. Între timp am început să lucrez la o nouă carte, care este dedicată tot copiilor cu vârste între 7 și 12 ani și care acoperă o altă zonă a dreptului, folosind aceleași personaje din „Ce este Constituţia? Joacă-te şi vei afla!”.

Puteți afla mai multe informații despre carte și despre proiectele coordonate de Alina Dumitrașcu aici: Smartastic Lab .

Sursă foto: Smartastic Lab

 

 

 

 

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton