Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a explicat că plănuiește să crească prezența militară pe termen lung în România, în contextul în care tensiunea dintre Ucraina și Rusia continuă.
Alianța NATO va crește prezența militară în România pe termen lung, Jens Stoltenberg menționând înființarea unui Grup de Luptă Permanent. Precizările lui vin după ce în estul Ucrainei, separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene au deschis focul.
„Cred că ceea ce vedem acum este un nou normal pentru securitatea europeană, în care Rusia contestă principile fundamentale ale securității europene și folosește forța pentru a intimida țări din Europa”, a explicat Jens Stoltenberg, citat de Digi24. „Am văzut această situație din 2014 și acesta e motivul pentru care NATO a răspuns, pentru că nu avem altă variantă, trebuie să ne protejăm aliații”.
Secretarul General al NATO a mai spus că aliații trebuie să rămână „puternici, uniți, fermi”: „Am crescut prezența militară în partea estică a Alianței, chiar astăzi am decis să le cerem comandaților militari planuri pentru creșterea prezenței militare pe termen lung în zonă, incluzând forțe de luptă în România și în alte țări din centrul și estul Europei. Trebuie să fim puternici, uniți, fermi, dar în același timp suntem mereu pregătiți pentru a găsi o soluție diplomatică”.
Jens Stoltenberg a recunoscut că nu știe dacă Rusia va porni sau nu un atac împotriva Ucrainei, dar că Rusia caută un pretext să pornească un atac armat. „Nu știm ce se va întâmpla, dar știm că Rusia are cea mai mare forță armată comasată în ultimele decenii în apropierea Ucrainei”, a precizat el. „Știm că sunt mulți ofițeri de intelligence care operează în Ucraina, în Donbas, și am văzut încercări de a găsit un pretext pentru o invazie a Ucrainei. Este un motiv de îngrijorare. Nu voi intra în detalii, dar acesta este motivul pentru care monitorizăm situația îndeaproape”.
Totodată, Jens Stoltenberg a confirmat că Rusia are o forță masivă la granițele Ucrainei, potrivit informațiilor colectate de oficialii NATO și imaginilor obținute prin satelit. „Combinat cu ce știm despre forțele lor, cu cererile lor, că dacă nu le vor fi îndeplinite solicitările vor folosi forța armată, și în trecut au mai folosit forța în Ucraina, avem motive serioase de îngrijorare”, a zis el.
În continuare, NATO susține Ucraina și Georgia să adereze la alianță, amintind că întoarcerea la sferele de influențe nu este o idee bună: „Aliații au confirmat astăzi că ușile NATO rămân deschise pentru aspiranți. Dreptul fiecărei națiuni este fundamental și trebuie respectat. Aliații și-au reafirmat suportul pentru Ucraina și Georgia. Nu ne putem întoarce la sferele de infulențe, în care mari puteri intimidează sau le dictează altora”.