Cu cât a crescut prețul uleiului de floarea soarelui în ultimele trei luni

.

Prețul mediu la uleiul de floarea soarelui la un litru a ajuns în luna martie la puțin peste nouă lei, după scumpiri crescute în ultimele trei luni.

Prețul la ulei a crescut cu 8,68% în ultimele trei luni, scumpirile putând fi cauzate atât de războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Rusiei, dar și de apropierea sărbătorilor pascale, după cum arată Consiliul Concurenței, citat de Agerpres.

Cel mai mic preț al uleiului de floarea soarelui, înregistrat în luna martie, a fost de 3,69 lei/litru, iar cel mai mare a fost de 11,29 lei/litru, potrivit datelor de pe platforma Monitorul Prețurilor, conform Consiliul Concurenței. Așadar, prețul mediu înregistrat în luna martie a anului 2022 este de 9,179 lei.

„Aceste creşteri de preţuri pot fi rezultatul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei, precum şi al apropierii Sărbătorilor Pascale, perioada în care tendinţa de achiziţionare a produselor alimentare este în creştere. Consiliul Concurenţei monitorizează cu atenţie piaţa produselor alimentare, astfel încât companiile să nu profite de această situaţie şi să crească preţurile nejustificat”, se arată în comunicatul Consiliului Concurenței, citat de Libertatea.

Citește și: Decizie CFR Călători: biletele de tren se scumpesc cu 20% de la 1 iulie 2022

Citește și: Oligarhul rus care se plânge că nu poate trăi cu 2.500 de lire sterline: „Nici măcar nu pot să scot pe nimeni la restaurant”

Citește și: Detaliul de la recensământ pe care nu trebuie să îl ratezi

Citește și: Runda de negocieri Rusia-Ucraina din Turcia s-a încheiat. Care sunt concluziile

Prețul mediu are la bază date încărcate în platforma Monitorul Prețurilor de principalii retaileri, și a fost calculat în urma transmiterii datelor de către retaileri, cu privire la prețul înregistrat la raft pentru 37 dintre mărcile prezente în magazinele de tip supermarket-hypermarket.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, a recomandat consumatorilor să utilizeze aplicație Monitorul Prețurilor pentru a se informa mai bine cu privire la prețurile produselor alimentare.

„În acest fel, consumatorii nu vor cumpăra produsele cele mai scumpe şi se pot orienta spre magazinele cu preţuri mai bune”, a spus el. Aplicația poate fi accesată atât sub formă de aplicație web, cât și sub formă de aplicație mobilă, descărcabilă din App Store și Google Play.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton