Ministerul Sănătății ia în considerare posibilitatea de a renunța la contractele pentru vaccinuri anti-COVID-19, însă nu se știe care ar putea fi costul unei asemenea decizii.
Premierul României, Nicolae Ciucă, a spus că la ministerul Sănătății se află în lucru o analiză, pentru a vedea dacă se poate lua decizia renunțării la contractele pentru achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.
„Este o analiză pe care ministerul Sănătății o are în desfășurare”, a spus Nicolae Ciucă. „Trebuie să vedem care sunt elementele de cost ale unei astfel de decizii. Cert este că în acest moment, privind și analizând datele de vaccinare cu numărul de vaccinuri contractat, trebuie să luăm neapărat o decizie astfel încât să nu irosim banii degeaba”.
Cele 6,5 milioane de doze din lunile ianuarie și februarie au fost deja vândute către Germania și Ungaria. Problema este că România s-a angajat să cumpere în anii 2022 și 2023 aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin.
Ministrul Sănătății a spus: „Ce vom face cu vaccinul nu pot să vă răspund pentru că sunt cantități foarte mari care depășesc capactiatea de stocare în România. Noi la Ministerul Sănătății am făcut demersuri, am informat Guvernul, președinția României, ministerul de externe ca să vedem care este situația în alte țări”.
Citește și: Ministrul Sănătății, despre ce se va întâmpla cu vaccinurile anti-COVID-19: „Sunt cantități foarte mari care depășesc capacitatea de stocare în România”
Citește și: Polonia refuză să primească și să plătească livrări noi de vaccinuri anti-COVID-19
Citește și: Unde te mai poți vaccina împotriva COVID-19 de la 1 iulie
Citește și: Pastila anti-îmbătrânire, cu un pas mai aproape de a deveni realitate. Cercetătorii au întinerit cu 30 de ani celulele pielii
Rafila a precizat că a discutat cu Comisia Europeană despre această situație. „Interesul pentru vaccinare a scăzut și scade și probabilitatea de a le vinde și chiar de a le dona”, a explicat acesta. „Trebuie să găsim o soluție”. Totodată, el a spus că nu este de acord cu neutilizarea sau aruncarea dozelor, din perspectivă etică.
România nu este singura țară care se confruntă cu această problemă. Și Polonia se află într-o situație similară. Acolo, 25 de milioane de doze au rămas neutilizate, iar altele 67 până la 70 de milioane de doze au fost comandate.
Ministrul Sănătății al Poloniei, Adam Niedzielski, a spus despre această situație: „La sfârşitul săptămânii trecute, am recurs la clauza de forţă majoră şi am informat atât Comisia Europeană, cât şi principalul fabricant de vaccinuri (Pfizer – n.r.), că refuzăm să primim aceste vaccinuri şi că refuzăm, de asemenea, să efectuăm plăţile”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare aprilie 20, 2022 3:02 pm