Predicții sumbre ONU: cât de rău va arăta viața pe Terra peste 30 de ani

.
Viața pe Terra se va schimba radical în următorii 30 de ani, după cum arată cele mai recente predicții ale experților ONU.

Specialiștii de la Grupul interguvernamental de experți în evolția climei (GIEC), organism al ONU, cred că impactul încălzirii globale asupra mediului înconjurător și al oamenilor se va resimți foarte puternic înainte de anul 2050. Drept rezultat, experții prevăd criză de apă, exodul anumitor populații, malnutriție și dispariția anumitor specii de plante și animale.

Rezumatul realizat de experții GIEC de la ONU arată că viața pe Pământ „se poate reface după schimbări climatice majore, evoluând spre noi specii şi creând noi ecosisteme”, conform Digi24. Acest proiect a fost redactat de sute de oameni de știință.

Principalele concluzii ale raportului nu se vor schimba, însă varianta oficială a raportului va fi publicată abia în luna februarie a anului 2022, aceasta având nevoie întâi de aprobarea prin conses de cele 195 de state membre. Unii specialiștii se tem că este prea târziu ca raportul să fie publicat atunci, întrucât la finalul acestui an sunt programate mai multe reuniuni internaționale care au ca temă clima și biodiversitatea.

Citește și: UE vrea să pună capăt exploatării copiilor prin muncă până în 2025

Citește și: Klaus Iohannis: „Fiecare român ar face bine să se vaccineze dacă nu vrea să ajungă la spital”

Citește și: Dragoș învață, la 13 ani, să meargă din nou. Pentru a putea spera la o viață normală, băiatul bolnav de tetrapareză spastică și cancer are nevoie de 3.000 de lei lunar

Citește și: Arhitectul Ciprian Vlaicu demarează proiectul umanitar “Casa pentru pici”

Oamenii de știință de la GIEC estimează că dacă temperaturile globale vor crește cu 1,5 grade Celsius, ar putea apărea „consecințe grave, timp de secole, uneori ireversibile”. „Chiar şi la creștere cu doar 1,5 grade Celsius, condiţiile de viaţă se vor schimba dincolo de capacitatea anumitor organisme de a se adapta”, se arată în raport, care dă drept exemplu recifele de corali.

Mai mult ar putea dispărea și habitatul natural al eschimoșilor, care sunt legați de traiul în zonele cu gheață și zăpadă. În plus, agricultura și creșterea animalelor ar putea avea de suferit enorm: „În toate sistemele de producţie a alimentelor, pierderile bruşte se intensifică”. De asemenea, raportul arată că umanitatea nu este echipată în prezent pentru a face față deteriorării situației cauzate de încălzirea globală.

Foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton