Predicții sumbre: criza alimentară va lovi România mult mai repede decât se așteptau specialiștii

.

În contextul actual al pandemiei de COVID-19, experții prevîd o criză alimentară puternică, ce va lovi România destul de tare.

Prețurile alimentelor au crescut pentru a zecea lună consecutiv. În luna martie a acestui an, au ajuns la cel mai înalt nivel din 2014, potrivit calculelor făcute de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație pe baza unui coș de alimente care conține cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. Indicele global al prețurilor a crescut în martie la 118,5 puncte, de la o valoare de 116,1 puncte în februarie, acesta fiind cel mai ridicat nivel din luna iunie a lui 2014.

Profesorul de economie Mircea Coșea a spus pentru Digi24: „Este o pre-perioadă pentru ceea ce numim criza alimentară care se va declanșa. Omenirea are în vedere o criză alimentară care va începe în 10 sau 15 ani. Iată că începe mai devreme”.

Cauzele sunt externe și interne. Cauze externe sunt schimbările climatice foarte rapide, care duc la creșterea prețurilor alimentelor. Spre exemplu, criza măslinelor de acum doi ani a dus la o scădere bruscă a producției uleiului de măsline.

Citește și: Povestea extraordinară a medicului din Cluj-Napoca care și-a tratat pacienții din scaunul cu rotile

Citește și: Statistici sumbre: România, pe locul 10 în lume la morțile în pandemie, în funcție de populație

Citește și: Răspuns la proteste: zeci de oameni din Arad au mulțumit cadrelor medicale

Citește și: Studiu: tot mai mulți tineri preferă jocurile video în defavoarea sexului

Cauzele interne sunt cele care ar trebui să ne intereseze mai mult, potrivit lui Coșea: „România are un nivel de dezvoltare sub mediocru, exportăm materie primă – legume, fructe, cereale – și importăm materie primă prelucrată. Avem un import foarte mare de produse alimentare, care sunt aduse în țară pe euro sau dolar și prețurile la raft cresc”.

Și pandemia are un aport în acest sens, magazinele având mai puțini clienți și crescând prețurile produselor. Prețurile ar putea crește și mai mult până în iulie, după cum prevede Mircea Coșea, din cauza faptului că România nu a reușit să se redreseze după doi ani de secetă dură și să găsească programe de stimulare a producției de fructe, legume și carne.

„Când activitățile se restrâng, de teamă lipsei de predictibilitate, comercianții măresc prețurile, iar puterea de cumpărare scade în toată țara”, a explicat profesorul de economie. „Dacă adăugăm tarife sporite la energie și creșterea anumitor impozite locale, nu ne așteaptă o perioadă foarte bună”.

Foto: 123rf.com

    
Vedete din Romania Vedete internationale