Masca este obligatorie atât în spațiile deschise, cât și cele în deschise, în localitățile în care incidența infectării cu COVID-19 este mai mare de 6 la mie.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a oferit mai multe explicații cu privire la obligativitatea măștii de protecție, după cum arată Mediafax. MAI subliniază că masca nu este obligatorie pentru persoanele care se află singure pe stradă.
Masca este obligatorie în localitățile cu o rată de infectare de cel puțin 6 la mie în următoarele locuri: spaţiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spaţii comerciale, dar şi în spaţii publice deschise, cum sunt, fără a se limita la acestea: pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spaţiile comerciale, staţii pentru transportul în comun, precum şi în alte zone stabilite prin hotărârea comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
Există însă și excepții. Mai exact, persoanele care desfășoară activități, inclusiv de natură sportivă, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc. Pot fi stabilite și alte excepții la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene.
Indiferent de incidență, masca nu este obligatorie pentru persoanele vaccinate aflate la locul de muncă în spații închise, cu condiția ca la locul de muncă să fie maxim 10 persoane și să fie asigurată o distanță de cel puțin 1 metru între ele. Excepția nu este aplicată și în cazul spațiilor închise comune.
Masca nu este obligatorie pentru persoanele singure în birou, pentru prezentatorii TV și invitații lor (cu condiția să existe o distanță de trei metri între aceștia) și nici pentru copii care au mai puțin de cinci ani.
MAI a transmis și că în urma evaluărilor efectuate de medicul de medicină a muncii din unitățile de muncă, pot apărea excepții de la purtarea măștii în cazul persoanelor care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare, care desfășoară activități fizice intense sau care muncesc în condiții de muncă solicitante (la temperaturi ridicate, de exemplu).