Papa Francisc s-a rugat miercuri pentru violențele cumplite din Ucraina și victimele acestora, evocând personaje biblice.
Suveranul pontif a cerut „iertare” pentru morții și violențele din Ucraina, după cum arată Agerpres, care citează AFP. El a citit în fața a mii de credincioși rugăciunea unui episcop italian pentru Ucraina: „Doamne Iisuse, născut sub bombele de la Kiev, mort în braţele mamei într-un buncăr din Harkov, trimis pe front la 20 de ani, ai milă de noi!”
Papa Francisc a cerut iertare în numele oamenilor care „continuă să bea sângele morţilor sfâşiaţi de arme”, ale căror mâini „create pentru a proteja s-au transformat în instrumente ale morţii”.
Mai mult, Papa Francisc l-a implorat pe Dumnezeu să „oprească mâna lui Cain” și a cerut iertare „dacă vom continua să ne ucidem fratele, dacă vom continua la fel ca Cain să scoatem pietrele de pe câmpul nostru pentru a-l ucide pe Abel”. A făcut referire la fiul cel mare al lui Adam și Eva, Cain, care și-a ucis fratele mai mic, pe Abel.
Cu toate astea, suveranul pontif a adăugat, după cum arată Libertatea: „Şi când vei opri mâna lui Cain, ai grijă şi de el. El este fratele nostru. Iartă-ne dacă (…) prin durerea noastră legitimăm brutalitatea actelor noastre”.
Papa Francisc a făcut apel de mai multe ori la încetarea războiului din Ucraina. În ziua de duminică, la rugăciunea Angelus, a făcut un apel fără precedent la „încetarea masacrului, în numele lui Dumnezeu”. Luni, el a zis că liderii lumii „nu au învățat încă lecția tragediilor secolului douăzeci”.
Nu este prima oară când Papa Francisc a vorbit despre cât de devastatoare sunt războaiele. În toamna lui 2021, el a cerut producătorilor de arme să se oprească, cu prilejul unei slujbe oficiate la cimitirul militar francez din Roma.
„Toţi aceşti oameni – oameni buni – au murit în război, au murit pentru că au fost chemaţi să-şi apere patria, valorile, idealurile (…) dar şi situaţii politice triste şi deplorabile”, a zis atunci Papa Francisc. „Şi ei sunt victimele războiului care devorează copiii patriei”. El a mai întrebat apoi: „Luptăm suficient de mult încât să nu existe războaie? Pentru ca economia ţărilor să nu fie întărită de industria de armament?”.