Majoritatea cetățenilor din Republicii Moldova sunt de părere că NATO și Volodimir Zelenski sunt vinovați pentru războiu pornit de Vladimir Putin în Ucraina.
Un sondaj publicat de IMAS Moldova pe 20 aprilie arată că jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova sunt de părere că vinovații pentru războiul din Ucraina sunt Volodimir Zelenski și NATO, nu cei care l-au iscat, Vladimir Putin și Rusia. Scriitorul Vasile Ernu a discutat cu directorul IMAS, sociologul Doru Petruți, despre concluziile sondajului, într-un interviu publicat pe Libertatea.
Eșantionul reprezentativ a fost de 1.100 de persoane. La întrebarea „Cine credeți că sunt principalii vinovați pentru declanșarea războiului din Ucraina?”, 41,6% dintre respondenți au spus că Vladimir Putin sau Federația Rusă, iar 43,6% au spus că NATO, Occidentul sau Volodimir Zelenski. Totodată, 7,5% au spus că toți sunt vinovați, 1,2% au spus că altcineva este de vină, 0,4% au spus că nimeni nu este de vină, iar 5,7% au hotărât să nu răspundă.
Mai mult, majoritatea moldovenilor (46%) sunt de părere că Ucraina trebuie să se descurce singură cu Rusia, fără ajutor extern, pe când 36% spun că NATO și Occidentul trebuie să trimită armament în Ucraina. Totodată, 11% cred că este nevoie de o intervenție militară directă a Vestului.
Citește și: Mama unui bărbat ucrainean torturat și ucis de soldații ruși, mesaj pentru Vladimir Putin: „Uită-te la mine, ticălosule!”
Citește și: Avertismentul lui Serghei Lavrov despre Al Treilea Război Mondial: „Pericolul este grav, este real”
Citește și: Povestea unui bărbat care și-a pierdut soacra, soția și fetița de 3 luni într-un atac asupra orașului Odessa
Citește și: Cetățenii din Bulgaria, îndemnați să își doneze salariul pe o lună către Ucraina
Doru Petruți a spus că i-a venit foarte greu din punct de vedere emoțional să prezinte rezultatele muncii IMAS. El a zis: „A fost poate unul din cele mai grele sondaje din cei 21 de ani de când activăm pe piața din Republica Moldova. Operatorii au făcut față unor emoții extrem de puternice în timpul aplicării chestionarelor. Pe de o parte, sunt oameni care au mare nevoie de ajutor și ne-am trezit inclusiv cu solicitări din partea respondenților de a-i ajuta cu bani sau măcar cu mesaje transmise conducerii țării”.
Totodată, el a mai adăugat: „Pentru mine, cel mai greu e să văd că, după mai bine de 10 ani de guvernări pro-europene, atât de mulți moldoveni consideră justificat ceea ce face Rusia în Ucraina, iar Putin să aibă în continuare un scor de credibilitate ridicat în Moldova”.
Întrebat despre cauzele din spatele tendințelor demonstrate de sondaje, el a spus că sunt foarte profunde. El a povestit: „Atât timp cât avem o parte inclusiv din populația tânără nostalgică după Uniunea Sovietică, atât timp cât inclusiv o parte a electoratului de dreapta (cu viziuni europene) are aprecieri și găsește justificări pentru acțiunile Rusiei, atât timp cât astfel de curente de opinie pot fi regăsite inclusiv în rândul comunității de ucraineni din Moldova (care nu mai sunt ucrainenii veniți din Ucraina, după atâția ani petrecuți în Moldova), atât timp cât dualitățile pline de contradicții și incoerențe sunt cultivate în continuare de clasa politică… cauzele nu trebuie nicidecum căutate în interdicția sau nu a unui site care difuzează știri în limba rusă. Cauzele sunt mult mai profunde și ele țin de valori și educație”.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare aprilie 26, 2022 2:24 pm