Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent că negocierile de pace cu Ucraina nu sunt ușoare, dar că sunt speranțe privind un compromis.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, despre negocierile cu Ucraina: „Există oarece speranțe de a ajunge la un compromis”
„Mă ghidez după evaluările făcute de negociatorii noștri. Ei spun că negocierile nu sunt ușoare din motive evidente. Dar există oarece speranțe de a ajunge la un compromis”, a declarat Serghei Lavrov într-un interviu acordat postului de știri RBC, citat de Reuters, potrivit Digi 24.
Ministrul rus de externe a mai precizat că negociatorii sunt aproape de a conveni asupra formulării unor acorduri, fiind luat „serios” în considerare un statut de neutralitate pentru Kiev.
Șeful diplomației ruse a menționat însă pentru RBC că mai sunt și alte chestiuni importante, inclusiv folosirea limbii ruse în Ucraina și libertatea de exprimare.
Și guvernul ucrainean începe să vadă progrese în negocierile sale cu Moscova privind încheierea invaziei rusești. Negocierile de pace „par să fie mai realiste, dar este nevoie de mai mult timp”,a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un mesaj video.
„Contradicţii profunde” persistă în negocierile ruso-ucrainene, care vor continua miercuri, 16 martie, dar un „compromis” este încă posibil, a apreciat marți Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean.
La ordinul președintelui rus Vladimir Putin, Ucraina a fost invadată pe trei fronturi în dimineața zilei de 24 februarie.
Liderul de la Kremlin a pornit o „operațiune militară specială” pentru „demilitarizarea și denazificarea” Ucrainei, cu scopul, spune el, „protejării populației din regiunea Donbass”, care, tot potrivit lui, „a cerut ajutorul Rusiei și a fost ținta abuzurilor și genocidului din partea regimului de la Kiev în ultimii opt ani”.
În ciuda acestor declarații și a promisiunii că vor fi atacate doar așezările militare, imaginile bombardamentelor din Ucraina îl contrazic. În zilele care au urmat, Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, precum și alte state au impus sancțiuni economice Rusiei.