Ministerul Sănătății a oprit distribuirea de pastile de iodură de potasiu către populație, după ce medicii de familie refuză să le împartă

.

Ministerul Sănătății nu va mai distribui pastile de iodură de potasiu către populație, ele urmând să fie împărțite doar în cazul unui incident nuclear.

Tiberius Marius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a dat vestea că Ministerul Sănătății nu va mai distribui în cabinetele medicilor de familie pastile cu iodură de potasiu, după cum relatează Europa FM. Astfel, cele 30 de milioane de pastile produse recent de Antibiotice Iași vor rămâne la Direcțiile de Sănătate Publică.

Inițial, ministrul Sănătății a încercat să convingă medicii de familie să distribuie la pacienți pastilele, însă medicii au spus că acest lucru ar duce la blocarea acordării serviciilor curente în cabinetele lor, potrivit Libertatea.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor”, a spus Tiberius Marius Brădățan.

În campania de informare a populației, Ministerul Sănătății a spus că în cazul unui incident nuclear, „iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii”, cu scopul „de a realiza blocarea eficace a absorbţiei radioactive”. Dacă administrarea se face la 4-6 ore după expunere, atunci absorbția poate fi blocată doar 50%.

Când a fost întrebat de EuropaFM dacă DSP-urile vor putea împărți pastilele către populație în cel mult șase ore, secretarul de stat a răspuns: „Într-un timp scurt, într-un timp scurt, da”. El a mai precizat că metodele de informare în caz de accident nuclear vor fi canalele mass media (de la radio până la TV), dar și sirenele de protecție civilă.

Citește și: Spania plănuiește introducerea concediului menstrual

Citește și: Coșmarul văzut de un proprietar de pompe funebre din Ucraina: „Dintr-o groapă am scos o bătrână cu scutec pe ea. Mă tot gândesc: ești bărbat, ai venit la război și ucizi o bunică?”

Citește și: Incendiu devastator la o hală de lângă Oradea. Acolo este și depozitul unei firme de curierat

Citește și: Președintele Asociației Colectiv, despre sentințele din dosarul Colectiv: „Pentru noi, care ne-am pierdut copiii, e un moment de liniște”

În luna martie, mulți români au cumpărat iodură de potasiu în exces, în ideea de a o folosi „preventiv”, în caz de incident nuclear. Medicul primar endocrinolog Corina Neamțu a explicat că iodura de potasiu nu se ia niciodată preventiv, ci doar în urma unui atac nuclear. Comprimatele se iau de la două până la șase ore de la incident.

„Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear”, a spus medicul pentru Fanatik. Ea a adăugat: „În cazul în care se va întâmpla, ceea ce nu ne dorim deloc, un accident nuclear sau un accident de la una dintre centralele nucleare, atunci evident că va fi indicat să se ia iod, dar în mod sigur există o soluţie naţională pentru asta, nu trebuie să ne-o procurăm noi acasă şi să stăm cu medicamente de care nu avem nevoie”.

Aceasta a conchis: „Este foarte, foarte… Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida. Profilaxie nu există, există numai în cazul extrem de puţin probabil în care se va întâmpla un accident nuclear”.

Foto – 123rf.com

Ultima modificare mai 13, 2022 5:41 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale