Un medic pediatru din Mariupol a murit chiar la serviciu, atunci când unitatea sa medicală a fost bombardată de armata rusă.
Medicul Anatoli Kazanțev, în vârstă de 63 de ani, era șef al Departamentului de Boli infecțioase pentru Copii a Spitalului Orășenesc Nr. 4 din Mariupol, orașul port din Ucraina, afalt pe malul Mării Azov. De două luni, Mariupolul este asediat de trupele ruse, care vor să îl transforme, conform unor noi declarații, în oraș-stațiune.
Pediatrul se născuse în Rusia și și-a petrecut adolescența în orașul rusesc Astrahan. A absolit Universitatea de Medicină în Rusia. Fiul său, Evgheni Kazanțev, a povestit pentru publicația Fakty: „În 1986, tatăl meu a fost trimis la Mariupol, unde s-a angajat ca specialist pediatru în boli infecțioase, iar în ultimii 20 de ani a fost șeful secției Spitalului Orășenesc nr. 4. Tatăl meu a salvat mii de copii… Nu refuza pe nimeni. Aproape că nu avea zile libere”.
Fiul răposatului doctor a mai spus că visul tatălui său era să călătorească mai mult, după ce își petrecuse aproape o viață întreagă fără să meargă în străinătate. „Acum doi ani am fost pentru prima dată în străinătate, în Austria”, a afirmat Evgheni, citat de Libertatea. „Și după acea călătorie, tata a spus că își va găsi timp pentru sine și va călători mai mult Visul lui era să vadă muzeul Prado, din Madrid”.
Evgheni mai are o soră, iar mama lor este, asemenea regretatului Anatoli Kazanțev, tot medic de copii. După ce a început bombardamentul, Anatoli a spus familiei sale că nu își va părăsi niciodată pacienții și Mariupolul. Până în data de 27 februarie, acesta a transferat familiei toți banii pe care îi avea pe carduri. „Și atunci am înțeles: tată rămâne pe loc până la victorie”, a zis Evgheni.
Medicul pediatru a decis să rămână în spital, unde erau conectacți copii la aparatele de oxigen, care se luptau cu cazuri de pneumonie și COVID-19. Însă din 14 martie au început să apară problemele cu apa, în condițiile în care cea mai apropiată fântână era la doi kilometri. Mai mult, nu a mai existat combustibil pentru generatoare.
Medicii din spital au luptat să salveze vieți de copii și de civili. În 20 de zile, ei au operat 300 de oameni. Evgheni a relatat: „De trei ori pe zi, tata pleca din secție și mergea în sala de operație, unde erau generatoare și posibilitatea de a încălzi apa și de a face ceai pentru pacienți și familiile acestora”.
Sfârșitul lui Anatoli a venit în data de 20 martie, dimineața. „S-a întâmplat în jurul orei 8.00”, a zis fiul său. „Valul exploziei unui atac aerian i-a fost fatal. Doi colegi au încercat să-l resusciteze, dar a murit în brațele lor. Mă bucur doar că măcar nu a suferit”. Mai apoi, a fost îngropat în grădina din curtea spitalului, „la câțiva metri de biroul în care lucrase jumătate din viață”. Evgheni a spus că își dorește mult să se poată întoarce în Mariupol, să își exhumeze tatăl și să îl îngroape creștinește.
În mesajul său emoționant, fiul pediatrului a mai subliniat: „Pentru mine, fiecare medic care rămâne și continuă să trateze oameni este un simbol al umanității. Ucraina este invincibilă, pentru că pe pământul nostru trăiesc oameni obișnuiți care sunt gata să-și riște viața din nou și din nou de dragul de a-i salva pe alții. Suntem mândri de tatăl nostru-erou, acum el este îngerul nostru păzitor”.