Noi măsuri de sprijin pentru energie și gaze. Care sunt noile prețuri?

.

Noi măsuri de combatere a prețurilor mari la energie și gaze intră în vigoare începând cu 1 aprilie, pentru a înlocui vechea schemă de plafonare și compensare.

Măsurile introduc prețuri noi și plafoane în funcție de consum, și vor fi valabile timp de un an. Între 1 aprilie 2022 și 31 martie 2023, prețul final facturat de către furnizorii de energie electrică este, după cum urmează:

  • maximum 0,68 de lei/kWh, cu TVA inclusă, în cazul clienților casnici care au avut în 2021 un consum sub 100 KWh;
  • maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclusă, pentru clienții cu un consum între 100 kWh și 300 kWh, inclusiv;
  • maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclusă pentru clienții non-casnici.

În cazul gazelor, nu există un plafon care să depindă de consum. Prețurile sunt acestea, potrivit Libertatea:

  • maximum 0,31 de lei/kWh, cu TVA inclusă pentru populație;
  • maximum 0,37 de lei/kWh cu TVA inclusă în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh.

Citește și: Vladimir Putin, amenințare nouă: „Plătiți în ruble sau vom încheia livrările de gaze”

Citește și: Primăriile vor putea ridica mașinile parcate neregulamentar din Capitală. Cât va costa recuperarea mașinii

Citește și: Statistici îngrijorătoare: peste 12.000 copii abuzați anul trecut. „Copiii care au trecut prin situații de abuz se află în risc crescut de sindrom post-traumatic”

Citește și: Se schimbă complet structura anului școlar. Dispar semestrele și tezele

Calculele realizate de Asociația Energia Inteligentă arată că o treime din consumatorii din România nu se va încadra în prevederile cu privire la consum. Așadar, ei nu vor beneficia de un preț plafonat. Ei vor ajunge să plătească preț întreg la energie, sau un preț de peste 1,4 lei/kWh dacă depășesc consumul de 301 kWh pe lună.

Într-un interviu cu Libertatea, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a spus că ordonanța pornește de la premisă că cei care consumă puțin sunt săraci: „Ordonanța a plecat de la prezumția că dacă ai un consum mic ești sărac. Dar dacă ești bogat și ai aparate A+++ atunci consumi puțin. Dacă ești sărac și ai un frigider Fram de 50 de ani atunci consumi mai mult decât cel bogat”.

Astfel, plafonarea se aplică și bogaților, pe când persoanele mai sărace care nu se încadrează în limitele de consum vor plăti prețuri mari. Dumitru Chisăliță a spus că, în cazul gazelor, toată populația României este vulnerabilă.

Foto – 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton